İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Değerli metaller parlamaya başlıyor

02 Şubat 2017, 10:30 - -

Altın ve gümüş son 5 yıla bakıldığında alıp tutanlar için felaket oldu. Fiyatlar sürekli geriledi. Zaman zaman ataklar geçekleşmiş olsa da bu ayı piyasası düzeltmeleri olarak gerçekleşti.
Trump’ın gelmesi ile borsalarda ralli faizlerde de yükseliş oldu. Bu durum da değerli metallerden yatırımcıları soğuttu. Bununla birlikte metal kompleksi özellikle gümüş ve altın dip bulmuş görünüyor.
Daha önce ele almıştık gümüş:altın rasyosu metallerin hareketi için iyi bir ipucu verebiliyor:

Gümüşü SLV, altını ise GLD fonları ile analiz ettim.
Gümüş : Altın oranı uzun süreden bu yana düşen kanalda ilerliyor. 2017 yılında ise alçalan üçgen formasyonu oluştu ve trend çizgisi kırılabilir. Trend yukarı kırıldığında ise uzun yıllardan beri sessiz sakin kalan değerli metaller parlamaya başlayabilir.
Trump dünkü yazıda da ele almıştık reset tuşuna çok sert bastı. Eğer “apperantice, çırak” programındaki şekline bürünürse piyasalar bir hayli şenlenir. Şimdiye değin yapacağım dediklerini tek tek imzaladı. Kimseyi dinlemiyor ajandasını ilerletiyor. Rusya ile yakınlaşıp Çin ile bir ekonomik savaşın kapısını aralamaya başlıyor. Asya ülkelerinden gelen mesajlar çok da iç açıcı değil.
Trump geldiğinde piyasalar büyümeci politikalar diye heveslendiler, gelen veriler ise bırakın büyümeyi ciddi bir yavaşlama olduğunu gösterdi. FED gerçek rakamlara bakarak karar verdiğine göre faizi artırmaları olasılığı en azından bu yıl 3 defa çok azaldı. Bloomberg ekonomik sürpriz endeksi de gerçekleşen (hard) ve beklenen (soft) veriler arasındaki farkı açıkça gösteriyor:

Bloomberg Dolar endeksi de gerilemeye başladı:

TL de değerleniyor. Dün ele aldığımız USDTRY put opsiyonları fikri kar edecek gibi görünüyor:

Dolar kuvveti teknik seviyeler kırıldıktan sonra sadece pozitif faiz getirisinden besleniyor. Bu da ortadan kalkınca aşağı düzeltme hızlanır.   Dolar değer kaybettikçe de değerli metaller ve gelişmekte olan ülkeler paraları değer kazanır.


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • koza?02 Şubat 2017 18:26

    sözde altın üretiyor. yılların dibinde.. 2 yıldır bilanço yok. devlet şirketi etik yönetiyor mu belli değil... cevap yok.. sorular çok.. 300.000 tl lik arabaları 30.000 tl ye almaya çalışan partililer... yağmalama..... cevapsız sorular.. altın üreten şirket....ve devlet...