İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

DAX Endeksi zirvede düşüşe hazırlanıyor

20 Nisan 2017, 10:04 - -

DAX endeksi piyasalar için çok önemli bir öncü gösterge. Geçmişte zayıflık sinyalleri sonrası geri çekilmelerde Amerikan piyasaları da DAX endeksini izlemiş, Amerikan piyasalarını ise diğer piyasalar takip etmişti.

DAX endeksi 2009 yılından itibaren yukarıdaki grafikte gösterdiğim (x) kanalı içinde hareket ediyor. 2015 yılında kanalın üst bandına geldiğinde DAX gerilemiş ve Amerika’da DAX endeksini izlemişti. DAX endeksi yeni 12 aylık zirve yaptıktan sonra (1) ve (2) no.lu dirençlere takıldı ve zayıflamaya başladı.

Grafiğe daha yakından bakalım:

Son 1 yılda DAX yükselen takoz oluşturdu ve (2) noktası test ediliyor. Hisse boğaları bu noktada desteğin kırılmasını istemezler. Yine mayıs ayı yine satış tekrar mı edecek göreceğiz.

Almanya seçimleri yaklaşıyor, Merkel’in partisi AFD (popülist parti) tarafından zorlanabilir, bu da DAX endeksi üzerinde baskı oluşturabilir.

FED faiz artışı ve bunun sonrasında doların değer kazanmasına Trump değerli doların Amerika için iyi olmadığı yorumu ile sözlü müdahale etti ve doların değerlenmesini durdurdu. Almanya için değersiz EURUSD her zaman çok önemli. İhracat şampiyonu Almanya parasının değerlenmesini istemez. EUR değerlenmeye başlarsa da önce borsa sonra ekonomisi negatif etkilenmeye başlar.

EUR ve DAX arasındaki ilişkiyi aşağıdaki grafikte gösterdim. 2015 yılında kadar EUR ciddi satış baskısı altında kaldı ve DAX sürekli yükseldi. 2015 yılı sonrasında EUR taban yaptı ve DAX 1 yıla yakın bir düzeltme dönemine girdi. 2016-17 döneminde ise EUR fazla değerlenmediği için DAX yine atak yapıp 2015 zirvelerini gördü. Trump söylemi sonrası EUR değerlenmesi hızlanabilir. EUR DAX korelasyonu negatif, bu da EUR değerlendiğinde DAX endeksi gerileyebilir anlamına gelir:

Bizimle ilgisi nasıl olabilir?

Aşağıdaki grafikte gösterdim, 100 günlük korelasyon %85, XU100:DAX performans olarak iyi yerde:

DAX buradan gerilemeye başlarsa bizim için de iyi sinyal olmaz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Intra Bey20 Nisan 2017 13:10

    Sayın Mercan Dede: Son vagona binmişler hayırlı olsun demekten başka birşey gelmiyor elimden. Yorumcuları ikna etmek için 20 25 fun endeksin bulunduğu yerden düşmüyor olması yeterli. Trump sonrasında risk var diye ortalığı yikiyorlardi.

  • mercan dede20 Nisan 2017 13:03

    Sevgili İntira dün akşam blombergte bir ekonomist 4. yükseliş kanalın bittiğini çinden gelen olumlu haberler sonucu çok iddialıydı**5.yükselen kanala girileceğini ve endeksin 93400 direncini kıracağını falan anlattı..bu yorum hakkında ne düşünürsünüz.*

  • mehmet öncan20 Nisan 2017 11:30

    sayın çok değerli gardaşım şu ARBUL hisse senedinin akıbeti nedir nasıl olur çok seviniriz