Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Çözümün adresi siyasi irade, hareket noktası SPYD

11 Ocak 2013, 00:00 - -

Piyasaların varoluş sebebi olan tasarruf sahiplerine bir çağrı yapmak istiyorum...
Değerli okurlar, piyasamızın maalesef arzu edilen şekilde gelişememesi ve tasarruf sahipleri ile beraber ülke ekonomisinin, Sermaye Piyasası’nın nimetlerinden faydalanamamasının, belli başlı sebepleri var. Bu sebeplerden öne çıkanlardan olan, işlem sırası kapanan ve bu firmaların ortağı olan küçük ortakların birikimlerinin mahsur kalması konusu. İlgili konu son derece hassas olmakla beraber kendi içerisinde de ayrıntıları mevcuttur. İşlem sırası, faaliyetlerine devam ettiği halde kapalı olan firmalar gerçekten önemli bir yara olarak varlığını sürdürmektedir. 
Bu noktada ticari faaliyetlerindeki başarısızlıktan dolayı iflas etmiş olanları bu kategoriden ayırmak lazım. Ortak oldunuz, firma iflas etti, bu mağduriyet kavramı içinde yer almamaktadır. Bir risk aldınız, ortak oldunuz ama işler iyi gitmedi, ticari hayatın tabiatında bu tür riskler vardır. Tekrar altını çizelim; ticari faaliyetine devam ettiği halde işlem sırası kapalı olanlar ve TMSF tarafından el konulan bankaların hisselerini almış yatırımcılar gerçek mağdurlardır. Bu noktada kimsenin itirazı olmaz kanaatindeyim.
Şimdi tabloyu çizdik, evet, burada sorun çözülebilir mi? Eğer çözülebilirse, bu çözümün adresi neresidir? Bu noktaları iyi algılarsak eğer, çözülebilecekse, el birliği ile gerekli adımları atarız.
Bu aşamada tasarruf sahiplerinin şu noktayı iyice algılamasını rica ediyorum; SPK, İMKB veya SPYD bu sorunun çözüm mercii değildir. Eğer çözülme imkanı var ise çözümün adresi siyasi iradedir ve bu siyasi irade de hükümetimizindir.
Tam da bu noktada Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği, diğer aktörlerden yani SPK ve İMKB den ayrılmaktadır. İşlevi açısından SPYD olarak biz, bir sivil toplum kuruluşuyuz ve gücümüzü üyelerimizden ve ülke demokrasisinden alırız.
Tabloyu netleştirmeye çalışalım, eğer kapalı tahtalar konusu büyük bir sorun ise ki bize göre son derece önemli bir sorundur. İşlem sırası kapalı olan firmalarda tasarrufları mahsur kalan yatırımcılarımız, biz bu derneği tasarruf sahiplerinin sorunları ve gelişimi için kurduk, dolayısıyla ülke ekonomisi ve Sermaye Piyasaları’nı arzu edilen seviyeye taşınmasına katkı sağlamak niyeti ve kararlılığı içindeyiz.
Siz de bu kararlılık ve ümit içinde iseniz bu önemli konu sağda solda yazarak veya gündeme getirerek olmaz, bireysel yatırımcılardan hiçbir aidat talep etmediğimiz derneğimize gelir üye olur ve imza atarsanız, artık kaç kişi olur bilmem, 200 bin mi, 300 bin mi?.. SPYD olarak alırız 200, 300 bin kişinin imzasını, talep ederiz hükümetimizden randevuyu ve deriz ki, “Başbakanım veya Başbakan Yardımcım, ülkemizin ekonomik gelişimi ve nihai hedefleri açısından son derece önemli olan ilgili konuyu arz ederiz…” Eğer yapılabilecek bir aksiyon varsa şüphesiz devletimiz yapacaktır. Bu noktada şüphemiz yoktur. Ama bu aksiyonun olmazsa olmazı organize olmanız ve bize güç vermeniz münasebetiyle olacaktır. Tasarruf sahiplerimizin organize olması birçok sorunun aşılması noktasında önem arz etmektedir. SPYD’yi kurduğumuzda yaptığımız ilk açıklamalarda ifade ettiğimiz gibi gürültü yapmaya gelmedik, somut çözüm üretmeye geldik... Sorunların aşılması amacını taşıyan bütün yatırımcılarımızı derneğimize yani sizlerin organize olabileceğiniz çatıya davet ediyorum. Buyurun kapalı tahtaların açılmasını isteyenler, eğer oluru varsa beraber deneyelim... Büyük Türkiye, büyük ve sağlıklı işleyen Sermaye Piyasaları’nı hak etmektedir. İstanbul Finans Merkezi açılımı da son derece yerinde olup, tasarruf sahipleri dahil tüm aktörlerin üzerine düşeni yapması halinde hayal değil gerçek olacaktır, bu noktada hiç bir şüphemiz yoktur...
Son not: sivil ve demokratik yeni bir Anayasa sürecinde olan ülkemizde, sivil toplum kuruluşları, katılımcı demokrasinin en önemli unsurlarıdır. Bu vesile ile tasarruf sahiplerimiz katılımcı olarak sorunlarının çözümü aşamasında sivil toplum kuruluşu olan derneğimize güç katarak, sürece fayda sağlamalıdır...
Saygılarımla
SPYD YK Başkanı Arif Ünver

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster