İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BREXIT korkusu boşuna mı?

28 Haziran 2016, 14:43 - -

2000 yılına girerken hatırlayacaksınız tüm dünya çökecekti, 2000 yılı ayarlamaları vs yapılamayacaktı, finans dünyası yerle bir olacaktı söylemleri vardı. Herkes yılbaşı anında büyük kaosu bekler hale gelmişti. Sonra 2000 yılı geldi ve sürpriz: Hiçbir sorun yaşanmadı. İnsanlar korktuklarıyla ve panikledikleriyle kaldılar.

BREXIT ile 2000 yılı sendromu da birbirlerine çok benziyorlar. BREXIT öncesinde aylardır medya acayip yayınlar yapıyor, felaket senaryosu üzerine felaket senaryosu çizdi. BREXIT gerçekleştikten sonra da FREXIT, İskoçya’nın ve İrlanda’nın Birleşik Kırallıktan ayrılması İngiltere’de kaos vs hepsi konuşulmaya başlandı. Bizim kanallarımızda da birbiri ardına yorumcular döktürmeye başladılar.

22 Haziran tarihli yazımızda İngiltere için aşağıdaki maddeleri sıralamıştık:

Pound AB para birliğinde değil

İngiltere dış politikada bağımsız

İngiltere’nin kendi merkez bankası var

İngiltere iç politikada bağımsız

İngiltere vize uygulaması Şengen’den bağımsız

Şimdi durup tekrar düşünelim, gerçekten yukarıdaki maddeleri bir kere daha okuduktan sonra BREXIT olayının çok da büyütülebilecek bir konu olmadığını tartışmamız mantıksız olmayacaktır.

Madem bu kadar büyütülecek bir konu değildi o zaman etkisi neden bu kadar büyük oldu diyebilirsiniz? Piyasalar geçtiğimiz on yıldan çok farklı önümüzdeki 5 senenin kötü olayları önümüzdeki 5 dakika içinde fiyatlara yansıyabiliyor, sonraki 5 dakikada ise hiçbirşey olmamış gibi devam edebiliyoruz.

FTSE100 endeksi son 5 yıldır SP500 ve DAX30 endekslerine karşı ciddi kan kaybetmişti. Grafiği incelediğimizde bir –TOBO- ters omuz baş omuz formasyonu oluştuğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Ayrıca BREXIT sonrası gelen dip bir öncekinden yukarıda. Eğer FTSE yukarı harekete başlarsa bu pekçok yatırımcıyı tek ayak üstünde yakalayabilir:

Endişelenecek bir yer arıyorsak 2009 yılından bu yana yükselen destek kanalının kırılması olasılığına bakmalıyız. FTSE100 5500-5800 bölgesini koruyabilirse son yılların performans olarak geride kalan borsası güçlenmeye başlayabilir. Destekten de çok uzak olmadığımıza göre risklerin de boyutu çok yüksek değil diyebiliriz.

Eğer BREXIT’in gerçekleştiği ülkenin borsası yükseliyorsa diğer borsalarında buna katılmasında herhangi bir sakınca olmaz.

Bizdeki duruma gelirsek Deutsche Bank endeks varantları toplu pozisyonlarına baktığımızda 23 Haziran’da 12840 call, 7228 put opsiyonu varmış. Dünkü pozisyonlarda ise call opsiyonları 12745 çok az değişmiş put opsiyonları ise 4656 adede gerilemiş. Call opsiyonlarında BREXIT öncesine göre bir artış yok o zaman yeni pozisyon açılmamış diyebiliriz, bu da yatırımcıların borsaların yükselebileceğine pek ihtimal vermediklerini gösteriyor olabilir. Put opsiyonları ise belli ki taktiksel olarak açılmış ve olay gerçekleştiğinde kapatılmış. Daha önceki yazılarımızda ortalama eğiliminden bahsetmiştik: Yatırımcı düştükçe call alıyor, yükseldikçe put alıyordu. Bu durumda call varantlarında bir azalma söz konusu değil bu da dipler civarında olduğumuza bir işaret olabilir: 74-75bin aralığı BİST100 için önemli destek.

Sonuç olarak BREXIT geldi ve geçti, etkileri oldu, olmaya da devam edecek ama devasa, dünyayı yakıp yıkacak bir olay gibi düşünmek yatırımlarımızı doğru adreslere yönlendirmemize engel olacaktır. Aynen İtalya’nın batık bankalarına 40milyar€ aktarmak için girişimlere başlaması gibi BREXIT’i fırsata çevirmek için ne yapabiliriz düşünmemiz gerekir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş28 Haziran 2016 15:09

    İyi güzelde..Acele giden ecele gider...Olay tam belli olsun...Kaçan uçan bir şey yok...Piyasa hergün açık