İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BREXIT geldi çattı

22 Haziran 2016, 10:32 - -

BREXIT referandumu sonuçlarının açıklanmasına iki günden az süre kaldı. Tüm yorumcular bu büyük olaya konsantre olmuş durumda yorumlar havada uçuşuyor. Büyük yatırım guruları da kervana katıldı örneğin George Soros eğer İngiltere AB’den çıkarsa pound’un %20 değer yitireceğini iddia etti. Sabah BloombergHT yorumcuları da İngiltere kalırsa pound %10 değerlenir, İngiltere ayrılırsa pound %20 değer yitirir fikrindeydiler.

UBS bu sabah yayınladığı bir notta müşterilerinin BREXIT sonrasındaki dakikalarda işlem yapamayabileceklerini bildirdi:

UBS açıklamasına bakalım:

Sonuç ne olursa olsun volatilitede artış olacaktır ve bunun da hacimlere negatif yansımasını bekliyoruz. Aşırı hareketlerin olduğu bir durumda likidite de daralırsa alış-satış fiyatları arasındaki farkımız hem elektronik hem klasik aracılık hizmetlerimizde artacaktır; likidite daha da daralırsa fiyatlarımız indikatif olacaktır.

Bu açıklama biraz da SNB-İsviçre Merkez Bankası’nın CHF bandını terk etmesi sonrasında yaşananlardan esinlenmiş olabilir. O gün karar geldiği anda saniyeler içerisinde büyük paralar el değiştirdi, anormal fiyatlar çok dar bir likidite havuzunda hem kurumların hem bireysel yatırımcıların hem de yöneticilerin canını yaktı.  Dolayısı ile UBS şimdiden gardını almış durumda, diğer bankalarında partiye katılmaları beklenmeli, foreksçiler özellikle dikkat.

Oylamaya saatler kala bu sefer korku yayarak İngiltere’nin AB’de kalması için seçmen görüşünü etkilemeye çalışılıyor.

İngiltere AB’den ayrılırsa İngiltere için kötü mü olur? Bakalım:

Pound AB para birliğinde değil

İngiltere dış politikada bağımsız

İngiltere’nin kendi merkez bankası var

İngiltere iç politikada bağımsız

İngiltere vize uygulaması Şengen’den bağımsız

İngiltere ciddi anlamda göçmen çekiyor yılda yaklaşık 4milyon

Yukarıdaki maddelere bakarak İngiltere’nin zaten AB’de olmadığı bile söylenebilir. Avrupa’nın ekonomik lideri Almanya, siyasi lideri ise Fransa olarak öne çıkmış durumda. İngiltere bu iki pozisyondan da uzak dolayısı ile kendi geçmişlerindeki görkemli liderliklerini geri istiyor olabilirler.

Avrupa Birliği olağanüstü bir bürokratik organizasyondur en ufak kararlar bile sonu gelmeyen tartışmalar sonunda alınır. Bu bir anlamda demokratik olarak gelebilir ama sizinle hiç ilgisi olmayan ve ülkeniz ekonomisine katkı da sunmayacak bir takım kararların başka ülkelerin bürokratları tarafından alınıp size de empoze edilmesi çok da tercih edilebilir bir durum olmasa gerek.

AB’nin temel hedefi Amerika’nın karşısında bir güç odağı olmayı başarmaktı, 2008  yılından sonra bu fırsat kaçtı.

FT anket izleyicisinde ayrılık kampı son durumda 1 puan öne geçti:

İki tarafta bıçak sırtında ve birbirine çok yakın seyrediyor. İki tarafında son bir hamle ile kalan oyları kendi taraflarına çekmek için çabalarını yoğunlaştırmasın beklemek gerekir.

İskoçya ayrılık referandumu öncesinde de buna benzer korku senaryoları dolaşmıştı. Ayrılık olmazsa pound uçacaktı falan. Grafikleri inceleyen yatırımcılarımız oylamaya GBPUSD paritesinin 1,62 civarında başladığını, İskoçya’nın ayrılmayacağının belli olması ile 1,6550ye yükseldiğini, ertesi gün ise tekrar 1,62ye gerilediğini göreceklerdir. Pound daha sonra 1,60lı seviyeleri bir daha görmedi.

Şimdi de eğer İngiltere AB’de kalırsa GBP dolara karşı 200-300 tik daha değer kazanabilir, sonrasında ise başladığı yere çok kısa sürede dönecektir. Devamında GBP’nin değer kaybetmesi sürebilir.

Buradan bakınca poundun değer kaybetmesi kalsa da ayrılsa da devam edecek gibi görünüyor.

Poundun değer yitirmesi ise İngiltere için iyi olacaktır. Sonuçta tüm ülkeler paralarını devalüe ederek ekonomilerini canlandırmak için yarışıyorlar. EUR geçen sene 1,40 üzerinden bu sene 1,11-12 aralığına geriledi hatta 1,05 altını dahi gördü. Eğer AMB nin yaptığı doğru olarak algılanıyorsa o zaman poundun değer yitirmesi de İngiltere ekonomisi için daha iyi algılanacaktır.

Piyasalarda ne olur nasıl pozisyon almalıyız?

UBS mesajında da belirtildiği gibi volatilite olacaktır.

Bundan kaçış yok

Kısa vadeli anlamsız fiyt hareketleri görülebilir.

Bence en iyi hareket

2x call GBPUSD + 1x GBPUSD vadeli kontrat kısa

2X put GBPUSD + 1x GBPUSD vadeli kontrat uzun

Pozisyonları eğer iddia edildiği gibi volatilite olursa iyi para kazandırabilir. Opsiyon kullanım fiyatlarının mümkün olduğu kadar spota yakın olması, vadelerinin de en fala 1-2 hafta olması idealdir.

Benzer kombo pozisyonlar borsa endeksleri için de kullanılabilir, volatilite yine burada para kazandıracaktır.

Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur fiyat zıplamalarının kalıcı olmalarının beklenmemesidir bu durumda bizi kara geçirecek fiyatları hesaplayıp önceden sisteme yazmak gerekir elle yetişmenin imkanı olabileceğini zannetmiyorum.

Oylama öncesi GBPUSD son 1 ayın zirvesinde:

Demek ki sonuçtan beklendiği kadar korkulmuyor.

Bir de denklemde merkez bankaları var. Yellen ve Draghi’den gelen açıklamalar herhangi negatif bir gelişme olursa bunun likidite pompalamak için fırsat olarak görüleceğini düşündürüyor. Bu durumda belki ilk etapta etkili olmayabilir ama sonrasında özellikle risk varlıklarına bir hücum başlatabilir.

Sonuç olarak BREXIT iddia edildiği kadar korkutucu bir eylem değil, volatilite olacak ve biz soğukkanlı olarak bundan faydalanacağız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)