İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsanın güçlü ve likit hisseleri

10 Temmuz 2019, 20:12 - -

BIST 100 içerisinde yer alan her hissenin endeksteki ağırlığı farklıdır. Kimi hissenin endeks içerisindeki ağırlığı yüzde 10’a yakınken kimi hissenin ise ağırlığı yüzde 1’in altındadır. Endekste ağırlığı yüksek olan şirketlerin fiyatlarında yaşanan hareketler endeksin de hareketlerini doğrudan etkilemektedir. Yani endekslerin fiyat hareketleri çoğunlukla endeks içerisinde endeks payı yüksek hisseler ile aynı yönlü olur.

BIST 100 içerisinde yer alan hisseleri endeks ağırlıklarına göre sıraladık. İşte BIST 100 içerisinde endeks payı en yüksek 10 hisse;

BIST 100 içerisinde endeks ağırlığı en yüksek hisse yüzde 9,04 ile Akbank olurken Akbank’ı yüzde 8,73 endeks payı ile Garanti Bankası ve yüzde 7,10 endeks payı ile Bim Mağazaları takip ediyor. Tüpraş, Turkcell, Ereğli Demir Çelik, Koç Holding, İş Bankası (C), Türk Hava Yolları ve Sabancı Holding endeks payı yüksek olan diğer hisseler.

Endeks Ağırlıklarına Göre Likit Oranı En Yüksek BIST 100 Şirketleri

Endeks ağırlıklarına göre likit oranı yüksek BIST 100 hisseleri Turkcell, Aselsan, Enka İnşaat, Petkim, Ülker Bisküvi, Soda Sanayii, Koza Altın, Doğan Holding, Koza Madencilik ve Ege Endüstri oluyor. Listede yer alan şirketler içerisinde endeks ağırlığı en yüksek şirket yüzde 6,30 endeks payı ile Turkcell olurken Likit oranı en yüksek şirketler ise yüzde 10,98 ile Koza Altın ve yüzde 9,63 ile Koza Madencilik oluyor.

Endeks Ağırlıklarına Göre Cari Oranı En Yüksek BIST 100 Şirketleri

Endeks ağırlıklarına göre cari oranı yüksek BIST 100 hisseleri Aselsan, Enka İnşaat, Petkim, Ülker Bisküvi, Emlak Konut GMYO, Koza Altın, Koza Madencilik, Ege Endüstri, İpek Doğal Enerji ve Eczacıbaşı İlaç oluyor. Listede yer alan şirketler içerisinde endeks ağırlığı en yüksek şirket yüzde 2,25 endeks payı ile Aselsan olurken cari oranı en yüksek şirket ise yüzde 12,21 ile Koza Altın oluyor. Koza Madencilik ve İpek Doğal Enerji cari oranları yüksek olan diğer endeks hisseleri.

Endeks Ağırlıklarına Göre Borç Kaynak Oranı En Yüksek BIST 100 Şirketleri

Endeks ağırlıklarına göre borç kaynak oranı yüksek BIST 100 hisseleri ise Bim Mağazalar, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Ford Otosan, TAV Havalimanları, Arçelik, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Türk Telekom ve Şok Marketler oluyor. Bim Mağazalar yüzde 7,10 endeks payı ile listede ilk sırada yer alırken borç kaynak oranı en yüksek şirket ise yüzde 96,66 ise Şok Marketler oluyor. Şok Marketleri yüzde 85,51 borç kaynak oranı ile Sabancı Holding ve yüzde 80,55 borç kaynak oranı ile de Türk Telekom takip ediyor. Bu hisselerden borç/kaynak oranı en düşük olan şirketler yatırımcıların radarında yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)