İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsaları coşturan hisseler

02 Haziran 2017, 10:31 - -

Dünya borsaları merkez bankalarının eline geçtiğinden beri her şeyi kontrolleri altında tutup şirketleri inanılmaz değerlere yükseltiyorlar. Dünya borsalarının tartışmasız lideri ABD tüm değerlemelerin aşırı uçlara ulaştığı bir borsa.
ABD şirketlerini olağanüstü, akıl almaz değerlere ulaştırabiliyor. Son zamanların en aşırı değerlenen hissesi AMAZON. 2016 sonunda diğer şirketler ile karşılaştırmalı değeri aşağıdaki gibiydi:

Klasik alışveriş şirketleri hisseleri son 10 yılda çakıldı:

Bizde ise durum tam tersi, internet alışveriş siteleri birbiri ardına kapanıyorlar. En son Markofoni kepenk indirdi. Nasıl oluyor da ABD şirketi deve dönüşüyor, biz de ise 2-3 yıl yaşayıp kayboluyorlar?
Aralık ayındaki değerinden AMAZON yeni bir yükseğe zıpladı:

Firma gelirleri yaklaşık 150 milyar USD, kar ise 2,5milyar USD. Kâr marjı muhasebe hatası denebilecek düzeyde: 0,68! Bu işin esası sanırım çok büyümek.
Hayranı olduğumuz APPLE 800 milyar USD değerinde:

Türklerin bunda katkısı tartışılmaz.
Firma 1998 yılında Iphone çıkardıktan sonra yükseliş kısa bir kesinti sonrasında devasa boyutlara ulaştı:

Video üreticisi / kiralayıcısı NETFLIX 75 milyar dolar değerinde:

Üstüne Google / Alphabet ekleyelim:

Facebook eklemesek olmaz, bunda da biz Türklerin katkısı büyük:

Dört şirkete Facebook, Amazon, Netflix ve Google hepsi için FANG, azıdişi kısaltması kullanılıyor. Bu şirketler azı dişi olmaktan çıkıp deve dişine ulaşmış durumda. FANG toplam değeri 1,6 trilyon dolar; Apple eklersek 2,4 trilyon ediyor.
Bizim toplam bankacılık sektörü varlıkları daha 1 trilyon dolara ulaşmadı! Borsada en değerli şirketimiz 40 milyar TL civarlarında dolaşıyor.
Borsada, borsa dışında vs. değer yaratmak konusunda bir problem yaşadığımız kesin. Yazıyı futboldan örnekleyerek bitireyim. Enes Ünal isimli genç kardeşimiz Bursaspor kulübünden 3 milyon € tutarına Manchester City takımına satılmıştı hatırlarsanız. City kardeşimizi işledi, geliştirdi değer kattı ve 2-3 yıl sonra 14 milyon € bedel ile sattı. İlave olarak 20m € tutarı ile istediğim zaman geri alırım maddesini de sözleşmeye ekledi. Bu kardeşimiz Türkiye’de kariyerini devam ettirseydi sizce bu değere ulaşabilir miydi?
Türk şirketleri de çok çok başarılılar, olağanüstü zor koşullarda çok ciddi işlere imza atıyorlar. Bunu bir adım ileri taşımak ekonomi / değer yaratma / yaratılan değerleri büyütüp koruma konularında almamız gereken çok yol var.



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • halden04 Haziran 2017 09:49

    yazının sonu ve özellikle örnek çok iyi, cuk oturmuş, sanırım gerçek sorun bu ve biz bu sorunun çözümünü bilmiyoruz...

  • mzd03 Haziran 2017 12:56

    çok-başarılı-olduklarından-emin-olmak-şaşırtıcı-başarı-başarıyı-getirir-ve-toplumada-yansır-yayılır???