İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsalar gerilemeye başladı

28 Mart 2017, 10:50 - -

Dünya piyasalarının lideri tartışmasız Amerikan piyasaları. Herkes finansal veri ekranlarını, internet sayfalarını ilk açtığında hemen S&P500 veya Dow endekslerini kontrol eder. Bu endeksler düşmediyse işler o gün için kötü olmayacaktır. Yükseldiyse ve bu yükseliş vadeli kontratlarda da devam ediyorsa o zaman günün pozitif olma ihtimali yüksektir.

Trump seçildiğinde vaat ettiği hiçbir şeyi gerçekleştirememeye başladı. Verdiği sözlerin neredeyse tamamı yargıdan / senatodan dönüyor. Yardımcıları, danışmanları istifa ediyor. Bu durum büyüme ve enflasyon beklentisi ile satın alınan borsalar üzerinde baskı oluşturmaya başladı.

ABD piyasalarında bizden farklı olarak ABD bonoları güvenli liman olarak kabul edilir. Para borsa ve bonolar arasında hareket eder.

Aşağıdaki grafikte uzun vadeli bonolara yatırım yapan TLT ve S&P endekslerinin son 9 aydaki performanslarını gösterdim. Performans bonolar aleyhine çok ciddi açıldı:

Bonolar aleyhine devam eden bu süreç son günlerde tersine dönmeye başladı. Bono fiyatları değerleniyor, faizleri ise geriliyor.

Bu durum büyümenin beklendiği gibi hızlanmayacağı demektir. Büyüme olmayacaksa hisselerde düzeltme de çok yakındır diyebiliriz.

S&P500 endeksi uzun vadeli direncine geldi (1) ve buradan yukarı zıplayamadı. En muhtemel senaryo (2) desteğinin denenmesi:

TLT ise önemli bir destekte. İlave olarak SP500 endeksi ile 52 haftalık korelasyon tekrar negatif:

Bir diğer önemli gösterge ise ABD borsa yatırım fonlarına endeks tepede iken müthiş bir para akışı var:

Rallinin başladığı 2016 yılında ETF para girişleri çok düşüktü. Rallinin zirve yaptığı 2017 yılında ise uçuyor:

Kalabalık çaresiz bir şekilde ve duruma hiç bakmadan ralliyi kaçırmış olmanın hırsı ile ETF sektörüne para yağdırıyor. Piyasalarda eğer genel kitle yükselişte malsız tepede malda ise o zaman takip eden trend de çok sert olabilir.

Bu durumun bize ilgisi nedir diye sorarsak SP500 endeksi ile uzun vadeli korelasyon %60’lara geldi, yani SP500 nereye biz oraya gibi bir resim ortaya çıktı:

Trump rüzgârı dindi, tersine esmeye başladı. Biz de de referandum iyice yaklaştı. Piyasalarda genelde Nisan zirve, Mayıs düzeltme ayları oluyor. Daha da yükselecek düştükçe alalım iddiası zararla sonuçlanma ihtimali yükseldi. İyice ucuzlamadan almak alanı çok uzun vadeli yatırımcı haline dönüştürebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)