Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Borsada yatırdığınız kadar parayı kaç yılda kazanırsınız?

12 Ekim 2020, 11:26 - -

Borsada kazançlarınız ve yatırdığınız kadar parayı kaç yılda kazanabileceğiniz hakkında nasıl bilgi sahibi olursunuz? Kazançlar hakkında geniş bilgi edinmek isteyen herkesin ilk öğrenmesi gereken şey fiyat/kazanç oranıdır.

Fiyat/kazanç oranı hissenin fiyatıyla şirketin karlılığı arasındaki sayısal bağlantıyı gösterir.

Bazı hisselerin fiyat/kazanç oranlarının 40, bazılarınınsa 3 olması bize kimi yatırımcıların büyük risklere girerek ileride kazancının artacağına güvendiklerini gösterirken bazı şirketlere ise kuşkuyla baktıklarını anlatıyor. Finnet 2000 Borsa Bilgi Portalı’ndan hisse değerleme oranlarına bakıldığında şirketlerin fiyat/kazanç oranlarının birbirinden çok farklı olduğu görülür.

 

Kazanç çizgisi gibi fiyat/kazanç oranı da bir hissenin fiyatının şirketin kar potansiyelinin üzerinde mi, altında mı olduğunu, ya da fiyatın kazançla dengeli olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.

Likit Banka Endeksi’nde F/K Oranı en düşük şirketler

Likit Banka Endeksi’nde F/K oranı en düşük şirketlerin başında 3.16 ile Vakıfbank geliyor. Yani veriler Vakıfbank hisselerine yatırdığınız para kadar tutarı 3 yılda kazanabileceğinize işaret ediyor.

Şirketin F/K oranını tespit ettikten sonra neden bu seviyelerde olduğuna da bakmak gerekiyor. Neticede F/K oranının düşük kalmasında yatırımcı temkinli olmasına neden olan bir durumun olduğuna işaret etmektedir. Yatırımcının görevi ise bu mesafeli duruşa yol açan gerekçenin hayat bulma olasılığını analiz etmekten geçecektir. Gerekçeler kabul edilebilir nitelikte ise uzun vadede yatırım için engel de ortadan kalkmış olacaktır.

Sektörel F/K da düşük ise o zaman şirket hisselerinin düşük F/K oranı ile işlem görmesinin sektörden kaynaklı olduğu da söylenebilecektir. Bu durumda sektörle ilgili sıkıntıların aşılma olasılığının gözden geçirilmesini gerektirecektir. Şüphesiz asıl olan yatırımcının gerek sektör gerekse şirketle ilgili temkinli duruşunu değiştirecek gerçekleşmelerin oluşabilmesidir.

Banka sektöründe F/K oranlarına bakıldığında en alt ile en üst arasında uç F/K oranları dikkat çekmekte. Sektörde F/K oranı 93 olan da var ancak ortalama 4,5-5 seviyelerinde bulunuyor. Buna göre Vakıfbank hissesi sektörün en ucuz hissesi olduğunu buna rağmen yatırımcının ilgi göstermediğini not etmek gerekiyor.

www.stockeys.com Temel analiz platformundan Vakıfbank hisselerinin tarihsel F/K oranlarının seyrine baktığımızda son 3 yıl içerisinde en yüksek 5 seviyesine çıktığı gözleniyor. Hissenin dip seviyelerde de olduğu nazara alındığında kısa sürede F/K oranının 5’e yükselmesi olasılık dahilinde. 

Siz de hisseleri değerlendirirken mutlaka F/K oranlarını güncel, sektörel ve tarihsel seyri ile değerlendirmelisiniz.

Borsada en düşük F/K Oranına sahip şirketler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kadir13 Ekim 2020 09:40

    Borsaya girdiğin zaman paranı kaybedersin. Sonra sağlığın ve aklını kaybedersin. Kazanacağın tek şey erken ölmek.

  • Goldaşzede12 Ekim 2020 19:02

    Cevap: Asla

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU12 Ekim 2020 12:14

    ALLAH müstakınızı versin sayın borsa gündem.borsada para kazanmak istiyor isen batık ve çöp hisse senetlerine paramızı yatırdık 60 kat a kadar para kazandık f/k benim için bir ölçüt değildir.

  • Kerim13 Ekim 2020 00:40

    Satamadiklari icun fiyatlari artiyor ya

  • Palavra atma12 Ekim 2020 19:11

    Elindeki 60 kat değer kazanmış çöp hisseleri satabildin mi?