İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsada geçtiğimiz hafta

06 Haziran 2016, 08:28 - -

Mayıs ayında Dünya borsalarından negatif ayrışarak %9’a yakın gerileyen BİST100 Endeksi Haziran ayının ilk 3 gününde sadece %0,43 getiri sağlayabilirdi, geçtiğimiz haftanın getirisi de %0,28 oldu. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisine kadar negatif seyreden BİST, Cuma günü açığı kapatarak günü %2,45 kazanç ile bitirdi. FED faiz artırımının Haziranda yapılmayacağı tahmin ediliyordu ama düşük veri malumun ilanı olarak bize pozitif katkı yaptı.

BİST50 son iki haftalık getirilerin dağılımı piyasadaki eğilimin yatay olduğunu gösteriyor:  Yükselen 24 hisseye karşılık 26  hisse değer yitirdi. CCOLA, VAKBN, TOASO açık ara pozitif ayrışırken NETAS, EGEEN, KOZAL negatif ayrıştı. VAKBN iki haftadır iyi gidiyor.

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi  haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta yatay:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %19,12 getiri üretmişti, Mayıs ayında 2016 getirisi %7,25’e kadar geriledikten sonra %9,90’a yükseldi.

Geçtiğimiz haftanın Borsa’da sektör lideri SPOR oldu, bu sektörün lokomotifi ise BJKAS idi. TURİZM endeksi ise geçtiğimiz haftaki en iyi yerinden bu hafta en kötü pozisyonuna hareket etti.

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %7,92. Bu hafta bu grubun getirisi -%1,28. Listede yeri en çok değişen SAFGY, KARTN, NTTUR ve KARSN.

Önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %3,34 düşen kaybedenler grubu bu hafta %1,61 düştü. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta az da olsa zarar etti. GOODY iki haftadır istikrarlı olarak kaybedenlerin lideri olmaya devam ediyor. Bölünme sonrası fiyatın daha da yükseleceğini bekleyenler hayal kırıklığına uğramış görünüyorlar, iki haftalık toplam düşüş %28’i aştı.

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerini yine spekülatif grup oluşturuyor.

Yılın kazananlar lideri OYLUM olarak devam ediyor, TSPOR ikinci, UTPYA üçüncü sırada. ARBUL, TRNSK ve ETILR hisselerine en yakın kaybeden MENBA.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

Diplerine yakın hisseler:

CLEBI, PGSUS, FENER diplere yerleşti. FENER’i bu sene flaş transferler de kurtaramayabilir.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

ODAS, TRGYO, ISGYO yeni zirve yapmış, ARCLK zirvesine çok yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

Büyüklerden THYAO, HALKB, TUPRS, VAKBN ucuz listede yer bulmuş durumda.

Piyasa Değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

LOGO lider. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. LOGO yazılım şirketi olduğu için PD/DD değerinin yüksek çıkması normal. LOGO karlılığı azalıyor olması alarm işareti. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemli başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

Spor kulüpleri özellikle FENER, BJKAS, GSRAY negatif defter değerleri ile devam ediyorlar.  Spor kulüpleri futbolcu yetiştirip satmayı öğrenemedikleri sürece bu şekilde devam edecekler.  Listede hem ucuz olup hem karlılığı yüksek olan ANACM, TRGYO ve DOHOL dikkat çekici.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, VESTL, DOCO bulunuyor.Pahalılar arasında CRFSA, ECILC, AFYON,SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler olumlu performans sergilemişti. Son satışlarla EV/EBITDA oranları cazip hale gelen şirketler arttı.

BİST100 en değerli şirket 33,4 milyar TL ile KCHOL, en düşük değerli şirket 177 milyon TL ile METRO.

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 200 günlük ortalama üzerine yerleşti. RSI(14) 30 seviyesinden güzel tepki verdi, MACD negatif bölgede yatay

2015 Şubat ayı tepelerinden gelen trend çizgisi 1,2 ve 3 noktalarında yükselişi durdurmuştu, bu sene Mart ayında 4 noktası geçilmiş ve endeks 87bine kadar yükselmişti.

Mayıs ayında trend 5 noktasında kırıldıktan sonra endeks gerilemeye devam etmişti. Bu hafta güçlü alçalan trend çizgisi ile sınav devam etti. Endeks trend etrafında işlem görüyor. Trendin yukarı kırılması oldukça pozitif olacak ve yeni bir yükseliş başlatabilecek .

Yurtdışı borsaların gücü bizim piyasamıza da yansıyabilir.

Endeks DAX ve SP500e karşı geçen hafta güç kazandı, Mayıs ayının kayıplarını geri alabilmek için ise daha çok yola ihtiyaç var:

XU100 F/K ortalamalarının hesaplanması konusunda çeşitli makaleler okuduktan sonra normal yöntemden harmonik yönteme değiştirdim.

Piyasa yeni yöntemle 9,12-11,12 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,12.


Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 9,82, BİST30 F/K ise 9,74 oldu. BİST100 ortalamanın altında ve ortalamaya göre %2,74 ucuz.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)