İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsada geçtiğimiz hafta

16 Mayıs 2016, 10:00 - -

BİST100 momentum kaybederek girdiği Mayıs ilk haftasında %8,1 düşmüştü, geçtiğimiz hafta düşüşün hızı yavaşladı BİST100 %0,71 geriledi.

BİST50 son iki haftalık getirilerin dağılımı piyasadaki satışın hisselere yayıldığını ama bazı hisselerin de pozitif ayrışabildiğini gösteriyor. TKFEN açık ara pozitif ayrışırken KRDMD negatif ayrıştı.

Yükselen hisse sayısı bu hafta 19, geçtiğimiz haftaya göre bir hayli artış var:

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi  haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta gerilemeye devam etti:

Geçtiğimiz haftanın sektör lideri finansal kiralama oldu, bu sektörün lokomotifi ise ISFIN idi. Madencilik ve metal eşya sektörleri geriledi.

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi -%0,311, bu hafta bu grubun getirisi %0,94. Listede yeri en çok değişen GOODy,TTRAK, EGEEN ve EREGL.

Önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %11,94 düşen kaybedenler grubu bu hafta %1,81 geriledi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta zarar etti. IPEKE, KOZAA, KOZAL bu hafta kaybedenlerin liderleri oldular. Bu hisseler yeniden kaybettirme döngüsüne giriyor olabilir.

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerini yine spekülatif grup oluşturuyor.

Yılın kazananlar lideri OYLUM oldu, BJKAS ikinci, TSPOR 3ncü sırada. ARBUL, TRNSK ve ETILR hisselerine en yakın kaybeden AVHOL. TSPOR golleri yedikçe değeri artıyor.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

Diplerine yakın hisseler:

KRSAN, THYAO, NETAS diplere yerleşti.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

TKFEN yeni zirve yapmış, SODA zirvesine çok yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

Büyüklerden THYAO, HALKB, TUPRS, VAKBN ucuz listede yer bulmuş durumda.

Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

LOGO lider. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. LOGO yazılım şirketi olduğu için PD/DD değerinin yüksek çıkması normal.

PD/DD düşük şirketler:

Spor kulüpleri özellikle FENER,BJKAS, GSRAY negatif defter değerleri ile devam ediyorlar.  Spor kulüpleri futbolcu yetiştirip satmayı öğrenemezlerse bu şekilde devam ederler.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, VESTL bulunuyor. Pahalılar arasında CRFSA, BJKAS, ECILC, AFYON,SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler olumlu performans sergilemişti. Son satışlarla EV/EBITDA oranları cazip hale gelen şirketler arttı.

BİST100 en değerli şirket mayıs ayında 5 milyar TL değer yitirmesine rağmen 32,4 milyar TL ile KCHOL, en düşük değerli şirket  166 milyon TL ile IHLAS.

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 84-85 aralığındaki destekleri kırdıktan sonra kesintisiz 200 günlük ortalamasına kadar geriledi. RSI(14) uzun aradan sonra 30’a indi, MACD sıfırın altında.

2015 Şubat ayı tepelerinden gelen trend çizgisi 1 ve 2 noktalarında yükselişi durdurmuştu, bu sene Mart ayında 3 noktası geçildi ve endeks 87 bine kadar gitti.

Trend Mayıs ayında 4 noktasını kırıldıktan sonra endeks geri gelmeye çalışmasına rağmen haftayı sürekli trendin altında kapadı.

Bir haftadan büyük bir trend çıkarmak biraz zorlama olur ama trend kırıldıktan sonra trendi aşma denemelerinin zayıflığı endeksin güçlenebilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bir süre daha satış baskısının devam etmesi olasılığı düşük değil.

Endeks DAX ve SP500e karşı geçen önemli boyutta geriledi ve gerilediği yerde kaldı:

XU100 F/K ortalamalarının hesaplanması konusunda çeşitli makaleler okuduktan sonra normal yöntemden harmonik yönteme değiştirdim.

Piyasa yeni yöntemle 9,13-11,13 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,12.

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 9,76 , BİST30 F/K ise 9,64 oldu. BİST100 ortalamanın altına geri geldi ve ortalamaya göre %3,7 ucuz.

Bol kazançlar.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)