Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Borsada fırsatlar bitmez

22 Ocak 2014, 10:08 - -

Geçtiğimiz günlerde ünlü bir spekülatörler aradı, hasbihâl ettik. Söz borsaya gelince, “Piyasadan çıkmasaydım bugün 1 milyar liram vardı” dedi. Yaklaşık 10 yıl önce elindeki hisseleri satmasaydı bugün hatırı sayılır bir servete sahip olacağını söyledi. Reel sektörde yatırımlara yönelen oyuncu, bu cephede umduğunu bulamamış. Aslında yeniden borsaya göz kırpıyor; kim bilir belki de yatırım yaptığı şirketlerden birini halka açar. Son dönemde geçmişte piyasa dolandırıcısı damgası yiyen birçok manipülatörün halka arz yapıyor olmasına da imrenmiş olabilir.

HANGİ HİSSEYİ ALDIĞINIZ ÇOK ÖNEMLİ

Ünlü spekülatörün söylediği gibi geçmişte borsada yatırım yapan ve bugün 1 milyar doların üzerinde serveti olan çok aile var. Bunların başında İsmail Tarman, Topbaş Ailesi ve Mahmutpaşa’daki Gürün Han’ın sahipleri geliyor. Bunlar gerçek yatırımcı; kendileri yönetse ancak bu kadar başarılı olacak, kar eden, şeffaf yönetilen, sahiplerinin kim olduğu ve niyetleri belli olan şirketlere yatırım yapıyorlar ve kazanıyorlar. Son dönemde yaşanan fiyat dalgalanmaları bu tür yatırımcıları etkilemez çünkü, hisseleri yarın satmak için değil, yıllarca ellerinde tutmak için alıyorlar. Bir yıl sonra borsa 100 bin puanı geçer, bu tür yatırımcıların servetleri büyümeye devam eder. Kazanmanın formülünü biliyorlar. Zaten bu tarz yatırımcılar endekse değil, şirkete yatırım yapıyor ve her dönem kazanıyorlar. Aldıkları kar payları, gelir vergisi listesinde onları üst sıralara taşımaya yetiyor.

FIRSATLAR DÖNEMİ

Fiyat hareketlerine oynayan yatırımcılar ise beklenmedik düşüşte büyük kayıplara uğradı. Aracı kurumlarda sıkıntılar arttı. Endeks nereye kadar geriler bilemem ama uzun süredir hisse senedi piyasalarını takip eden, parasını döviz ve mevduatta tutan yatırımcılar için bu düşüşler bana göre yeni alım fırsatı. Dolar 2.30’a dayanmış, faizler yüzde 10, altında düşüş öngörülüyor. Yatırım olarak hala hisse senetlerinin alternatifi yok. Belki endeks bir miktar daha geri çekilebilir. Mayıs 2013’te başlayan dalgalanma yerel seçimlere kadar devam edebilir. İşte bu dönemde yukarıda bahsettiğimiz kriterlere uyan hisselerde yeni fırsat kapıları açılacak. Mayıs 2013’te 93 bin puan olan Endeks bugün 65 bin puan seviyesinde, lokomotif hisselerin önemli bir kısmı zirve seviyesinin yüzde 50 aşağısında.  Orta ve uzun vadeli düşünen akıllı yatırımcılar için borsada fırsatlar dönemi başlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)