İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsada fırsat! BİST100 yeniden 80000 olur mu?

22 Kasım 2016, 08:35 - -

Son iki hafta bir hayli olumsuz gelişti diyebiliriz. TL’deki değer kaybı herkesi huzursuz etti. Özellikle negatif ayrışmış olmak bir hayli moral bozucuydu. TL’deki değer kaybına rağmen ise borsa çok değer yitirmedi oldukça güçlü durdu.

1 TL son bir ayda 0,3250 USD değerinden 0,2950 değerine geriledi:

Burada dip bulmuş görünüyor.

Aynı dönemde BIST100 endeksine de bakalım:

BIST100 74000 aşağısını kabul etmedi. Burada önemli faktörlerden biri BİST100 F/K rasyosunun ilk defa uzun zamandır 9 altına gelmiş olmasıydı. İleri bakışlı F/K değerleri ise spottan daha da aşağıda. Analistler felaket senaryosu bekliyorlar. DB varantlarında call varantları 9300, put varantları 6500 civarında (dün itibarı ile). Burada çok büyük bir aktivite yok ama kullanım fiyatları call opsiyonlarında çok yukarıda put varantlarında ise çok aşağıda. Yatırımcı bezmiş durumda görünüyor. Tüm TV yorumcu kanallarında herkes TL demeye başladı. Dün Bloomberg HT kanalında Ali Ağaoğlu TL’deki değer kaybını devalüasyon olarak niteledi. Bugün linkedin de gördüğüm kadarıyla Erkin Şahinöz turizmdeki felaket daralmayı yazmış. Tüm bunlar önemli olmakla birlikte geçmiş haber. Biz negatif gelişmelerle boğuşurken kriz yaratacak denen Trump’ın seçilmesi Amerikan borsalarını rekorlara taşıdı. Dow tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı:

Trump ekibi Türkiye politikaları hakkında pozitif mesajlar vermeye devam ediyor. Yoğunluklarını Amerika içine döndüreceklerini söylemişlerdi ilk adımlar TPP-Pasifik ticaret anlaşmasından çekileceklerini açıklaması ile geldi, sonrasında göçmenlik ve vize sorunlarına odaklanacaklar. Trump başkanlık koltuğuna oturduğunda Ortadoğu’da savaş durabilir ortalık sakinleşebilir bunu zaman gösterecek. Bu olasılık kuvvetli diyemeyiz görmek lazım ama yok da diyemeyiz. Bölgenin huzura kavuşması Türkiye ekonomisi için çok pozitif olur.

Dünkü yazıda çeşitli metriklere göre ucuzlamış hisseleri ele almıştık, fırsat var risk limitli görünüyor. Eğer her şey tersine giderse pozisyonları stop loss yapar çıkabiliriz. Doların TL’ye karşı yeni zirve atağı yapması bunun işareti olur 3,400 üzerine gidersek risk algısı katlanarak artar. 1 aydan kısa sürede %17 değer yitirme az değil, bunun 1/3’ü geri alınsa borsaya etkisi en az iki kat olur.

Borsada trend var mı olur mu tartışması ise çok anlamlı değil. Günümüzde 5 yıllık olası gelişmeler 1 saatte alınıp sonraki 10 dakikada satılabiliyor. Endeksler kopup gitmedikleri halde kısa süreli pencerelerde büyük rakamlı fırsatlar ortaya çıkarıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)