Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa şirketleri için yeni dönem

28 Haziran 2022, 12:23 - -

Borsa şirketleri BDDK’nın 24 Haziran kararları sonrasında yeni bir döneme girdi. Liralaşmayı teşvik amacı ile atılan bu adım, etkilerini uygulamada gösterecek.

Borsada ihracat ağırlıklı şirketlerin performansları ile yaşanan yükseliş eğilimi şimdi sorgulanmaya başladı. 2018 yılından bu yana yaşanan kur hareketleri şirketleri zorunlu olarak türev enstrümanları da kullanmaya itti. Türev enstrümanlara ilginin arttığını görebiliriz.

Öte yandan Türk Lirası mevduatları cazip kılmak, birikimlerin Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarında tutulmasını sağlamak amacı ile stopaj indirimlerinde süre 6 ay daha uzatıldı.
Alınan önlemler kısa vadede kur üzerinde etki etse de orta vadede kurdaki hareketliliğin önüne geçebilir nitelikte değil.

Bu nedenle kurdaki geri çekilmeleri yatırımcılar yeniden alım fırsatı olarak değerlendirmeye çalışacaktır.

Enflasyonun yüksek seyri asgari ücrete zam, şirketlerin de ara zam yapmalarını zorunlu hale getirecek. Bu da bilançolarda maliyet kalemlerini artıracak. Yeni harcama bütçelerini oluşturacak ve tüketimi destekleyeceği için enflasyonun yüksek seyri devam edecek. Yatırımcı açısından alınan önlemler dışında alternatif ürün seçeneği olmadığı için para yine altın ve dövize kayacaktır.
Petrolde yükseliş

Petrol fiyatları yeninden hareketlendi. WTI ham petrol iki günde yaklaşık yüzde 5 yükselerek tekrar 111 dolara tırmandı. Brent petrol ağustos kontratı varil fiyatı ise yüzde 1,3 yükselişle 116,6 dolarda. Petrol fiyatlarının seyri petrol ve petrole bağlı sektörleri canlı tutuyor.

Borsanın seyri

Borsa son bir ayda en düşük 2,466 seviyesini görürken en yüksek 2,684’ü gördü. Endeks 2.529 ile son bir ayın dip seviyelerine yakın bir seyirde. Yaz dönemi boyunca endeks yatay bir bantta hareket edebilir.

Temettü 25 Şirketlerinin Yabancı Para Pozisyonları

Döviz pozisyonu ekside olup ihracat ağırlığını sürdüren şirketler yatırımcının takibinde. Temettü yatırımcıları da şirketlerin döviz pozisyonlarını yakından izleyecek. Nakdi olan ve krediye ulaşma sorunu olmayan şirketler daha fazla öne çıkacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)