Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa İstanbul’da ralli, yeni hedefler ve yatırımcılar

02 Kasım 2022, 09:06 - -

Borsada rekorlar kırılırken yatırımcıların seçici davranması, tercihlerini gözden geçirmesi gerekiyor. Zira mağduriyetler büyük ralli dalgaları içerisinde artar.

Borsa İstanbul TL bazında yeni bir rekor kırarken endeks 4.054 puana yükseldi. Yatırımcıların borsaya ilgisi devam ediyor. Yeni yatırımcılar yüksek beklentilerle hisse senetlerine yöneliyor. Bunun nedeni ise son dönemde oluşan kazançlar.

Oluşan yüksek getiriler adeta bir mıknatıs gibi yeni yatırımcıları çekiyor.

Borsada toplam piyasa değeri 4 trilyon 527 milyar TL. BIST 100 şirketlerinin piyasa değeri 3 trilyon 253 milyar lira.

Yılbaşından bu yana borsadaki getiri yüzde 118 oranında gerçekleşti. Endeks 2.197 puan yükseldi. Dolar bazında yükseliş 74,9 puan olurken endeksin dolar bazında yükselişi ise yüzde 52,36 oranında gerçekleşti.

Dolar bazında yaşanan kazançlar hisse bazında çok daha yüksek seviyelere ulaştı.

YOĞUN İLGİ HANGİ HİSSELERDE?

Hisse senetlerine yoğun ilgi devam ediyor. Özellikle piyasa değeri yüksek hisselerde yaşanan hızlı çıkışlar çok daha fazla yatırımcının ilgi alanına girmiş durumda. Sasa, Aksa Enerji, Türk Hava Yolları ve Hektaş hisselerinde getiriler yılbaşından bu yana yüzde 350’lerin üzerinde gerçekleşti.

PEKİ, YATIRIMCI NE YAPMALI?

Yatırımcılar her şeyden önce seçici olmalı. Olası fiyat farklılıklarına karşı kendilerini korumaya alarak aşırı primli hisselerden uzak durmalı. Piyasalarda yaşanan rallilerde yatırımcılar çoğu zaman realitenin dışına çıkar. Bunun nedeni bir yatırımcı olarak değil, kısa vadede kazanç sağlamaya yönelik işlemci gibi hareket etmeleridir.

Piyasada yüksek getirili şirketler yatırımcıların önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri fiyatladığı hisselerdir. Şirketler yoğun ve büyük yatırımlar yaparken hisse yatırımcısı da bu hisselerdeki büyüme potansiyeline yatırım yapar. Uzun vadede kazançlar da yüksek olur.

Buradaki asıl sorun, enflasyon üretici fiyatlarında yüzde 151 iken getirilerin yüzde 470’lere kadar çıkması. Yüksek getiri her zaman kurumlar tarafından fırsat olarak görülür. Piyasa aktörleri yüksek dalgalanmaları değerlendirir.

Yatırımcıların portföy çeşitliliğine gitmeleri, tek hisseye yönelmeden seçeneklerini artırmaları risklerini dağıtmalarını sağlar.

Faizlerin düşük seyri borsanın bir alternatif olarak öne çıkmaya devam etmesine neden olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)