Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa Endeksi 1.382’lerde olmayı hak ediyor mu?

29 Mart 2021, 08:05 - -

Piyasalar için şok bir hafta geride kaldı. Borsa 1,256’ya kadar geriledi. Dolar 8,48’e kadar çıktı. Peki, borsa 1.382 seviyelerinde olmayı hak ediyor mu?

Oldukça sert dalgalanmaların yaşandığı bir hafta geride kaldı. Taban seviyelerinden satışların yaşandığı endekste, günlük değer kayıpları yüzde 10’u buldu.

Satış yapanlar hisse senetlerinin bulunduğu seviyeleri sorgulamadı bile. Sadece ellerindeki hisseleri nakde döndürmeye çalıştılar. Bu da devre kesicilerin çalışmasına, işlemlerin durdurulmasına neden oldu.

TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi piyasalarda deprem etkisi yarattı. Pazartesi ve Salı satışların çok yoğun olarak yaşandığı günler oldu.

Peki, 17 Mart’ta 1.589 seviyesinde olan endeks, 26 Mart’a gelindiğinde 1.382’i seviyelerde olmayı hak ediyor mu? Bunun için öncelikle hisse senetlerindeki el değişimlerine bakmak gerekiyor.

Yabancı etkisi

Borsada hisse senetlerinin 26 Mart itibari ile yüzde 44,23’ü yabancılarda, yüzde 55,77’si yerlilerde bulunuyor. Bu denge daha önce tam tersi yönde idi.

Yabancıların hisse senetlerindeki fiyatlara bakmaksızın satış yapmaları ve çıkmak istemeleri borsanın bu seviyelerde olmasının ana nedeni. 

YABANCILAR BİR YILDA 4,7 MİLYAR DOLAR SATIŞ YAPTI

Risk priminin yüksekliği

Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primi 451 seviyesinde bulunuyor. Risk primi en düşük 28 Şubat’ta 282 seviyesini gördü. Risk priminin yeniden yükselmesi satışları tetikledi.

TCMB Toplantı Tarihleri ve Para politikasında değişiklik beklentisi

Güçlü satışların gelmesinin ana nedeni bir politika değişikliği sürecinin başlamış olması.

TCMB Faiz artırım sürecini sonlandırdı ve faiz indirim sürecine girdi. Bu da kurda yükseliş eğilimine girilmesine neden oldu.

BIST 100 olumsuz ayrıştı

BIST 100 Endeksi son bir yılda Almanya DAX, ABD S&P 500 endeksleri ile paralel bir seyir izledi. DAX ve S&P 500 yükselişini sürdürürken BIST 100 olumsuz yönde ayrıştı.

Yabancıların satışı, kritik noktalardaki ekonomi aktörlerinin sık görev değişimleri, risk priminin yükselmesi borsa endeksini baskılıyor.

Oysaki endeks dolar bazında tarihi dipte.

KURUMLARIN HİSSE ÖNERİLERİ

Ahlatcı Yatırım Haftalık Hisse Önerileri (29 Mart – 2 Nisan 2021)

İş Yatırım’ın en çok önerdiği hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)