Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa, dolar ve faizde yeni hedefler

07 Şubat 2018, 12:50 - -

Borsa İstanbul’da hareket marjları geriledi. Dolar kuru sakin seyrini koruyor. Faizlerde gevşeme var. Piyasalar son bir yukarı atak daha yapacak.

ABD Borsalarında yaşanan aşağı yönlü seyir dünya borsalarında tam bir kaos yarattı. Borsalarda yaşanan sert değer kayıpları sonrasında toparlanma gözleniyor. Küresel piyasalarda ve Borsa İstanbul’da son bir yukarı atak daha olacak. İşte bu hareket sonucunda asıl çöküş o zaman başlayacak. Ancak henüz erken.

Son bir ayda en fazla kazandıran yatırım aracı
Euro ve altın son bir ayın en fazla kazandıranları oldu. Her iki yatırım yaracında da 2017 yılında yaşanan yükseliş dalgası korunmaya devam ediyor. Altın önümüzdeki dönemde yatırımcıların sığınağı olmaya devam edecek ve yatırımcılara kazandıracak. Altında pozisyonlar korunabilir. Düşüşler ise alım fırsatı doğuracak.

Yabancıların borsadaki payı düştü
Yabancıların borsadaki seyrine baktığımız zaman 31 Ocak’ta yüzde 65,80 seviyesinde olan yabancı payının yüzde 65,51 seviyesine gerilediğini görüyoruz. Yabancıların borsadaki paylarında gerilemenin devam etmesi hisse senetlerinde satış baskısını getirebilir. Ancak kısa vadede toparlanma eğilimi görebiliriz.

Türkiye’nin kredi risk primi Brezilya ve Rusya’ya göre yüksek
Türkiye’nin kredi risk primi Brezilya ve Rusya’ya göre yüksek. Kredi risk primi son bir yılda gerileme göstermesine rağmen 1 Ocak’tan bu yana yükseliyor. 1 Ocak’ta 154 seviyesinde olan Türkiye’nin CDS oranı 7 Şubat’ta 169 seviyesine yükseldi. Kredi risk primi diğer ülkelere göre yüksek olmasına rağmen 200 seviyesinin altındaki seyrini koruduğu sürece TL varlıklara olan güçlü eğilim devam edecektir.

Piyasalardaki yeni hedefler
Borsa İstanbul’da 113,875 seviyesinden başlayan yukarı hareket sürüyor. BIST 100 Endeksi’ndeki tepki alımlarının 50 günlük ortalama bölgesinin hemen altından geldiğini görüyoruz. Endeks yeniden güçlenmeyi ve zirveyi kırmayı deneyebilir. Endeksin satış baskısından kurtulması ve yeninden yönünü yukarı çevirmesi için 118.500 seviyesinin üzerine çıkması gerekiyor.
Dolar kuru ise, toparlanan risk iştahıyla geri çekiliyor. Dün 90 seviyelerini gören dolar endeksi DXY, bu sabah 89,6’da. €/$ 1,2390 seviyelerinde. Dolar/TL’de 3,7741 seviyesinde. Dolar/TL’de güçlü direnç 3,81’de bulunuyor. Kısa vadede 3,75-3,81 bandında dalgalı bir seyir izleyebilir. 3,75’in altında izlenecek destekler 3,72 ve 3,68 olacaktır.
Gösterge faiz 12,94 seviyesinde. Gösterge faizde 22 Kasım 2017’de yüzde 14’lere kadar yükseliş yaşamıştı. Faizde aşağı marj sınırlı olmasına rağmen riskler artmadıkça bu seviyelerdeki seyir korunabilir.

Temettü verimi yüksek fiyat/kazanç oranı düşük 20 hisse
Hisse senedi yatırımcısı için kritik bir dönem yaşanıyor. Bu nedenle güçlü hisselerde olmak daha fazla önem kazandı. Borsa İstanbul’da fiyat/kazanç oranı düşük, temettü verimi yüksek olan hisse senetlerini takip ederek fiyatı ucuz, güçlü hisseleri düşüşlerde toplamak, olası çıkışlarda yüksek kazançları getirebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)