Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa, Dolar ve Cumhuriyet Altınının 10 yıllık performansları

02 Ocak 2020, 17:32 - -

Yeni yılla birlikte yeni bir dönem başladı. 2020’li yılların başladığı bir dönem. Piyasalar açısından da yeni dengelerin oluşacağı bir süreç başlıyor. Peki son 10 yılda neler öne çıktı. Son 10 yılda Cumhuriyet altını ve dolar kuru yüksek getirileri ile öne çıktı. Borsa 10 yıllık getirilerde diplerde. Hisse bazında yüzde 9000’lik getirilere ulaşıldı.

Başarılı bir yatırımın anahtarı gelecekte büyüme olasılığı yüksek olan sektörleri ve bu sektörlerde öne çıkacak şirketleri belirlemekten geçiyor. Bunun için geçmiş verileri de değerlendirerek iyi bir analiz yapmak gerekiyor. Son 10 yılda gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelere göre daha iyi bir performans gösterirken, gözler ABD ekonomisinde oldu. 2013 yılının mayıs ayından itibaren FED’in para musluklarını kapatması dolar kurunun değer kazanmasını sağladı.

Küresel ticaret savaşları sürüyor. Jeopolitik riskler, büyüme kaygıları, teknolojilerdeki gelişimler ülkeleri daha korumacı yaklaşımlara iterken para güvenli limanlara park ediyor. 2020’li yıllarda teknoloji odaklı şirketler öne çıkarken, şirketlerde daha fazla maliyet kontrolü öne çıkacak. Değişimlere hızlı ayak uyduran, yeni pazarlara açılmayı başaran şirketler yükselişte sıçrama yaşayacak.

Borsa, dolar/TL ve Cumhuriyet Altını yatırım denince ilk akla gelen yatırım araçları. 2010’lu yılları geride bırakırken bu yatırım araçlarının performansları yakından inceleyelim.

En yüksek getiri Cumhuriyet Altın’ından

Bu üç yatırım aracı içerisinde 10 yıllık performansı en yüksek olan ve en fazla değer kazanan yatırım aracı yüzde 451,07 ile Cumhuriyet altını oldu. Cumhuriyet altınını son on yılda yüzde 297,33 değer kazanan dolar/TL paritesi izlerken borsanın getiri ise yüzde 116,61 seviyesinde kaldı.

Borsa’da dalgalanmalar dikkat çekiyor

BIST 100 endeksinin son 10 yıllık getirilerini yakından incelediğimizde endeksin dalgalı bir seyir izlediği görülüyor. Endeks son 10 yılın dördünü pozitif getiri ile kapattı. BIST 100 endeksinin son 10 yılda en yüksek değer kaybını 2011 yılında yaşadığını görülüyor. Endeks 2011 yılını yüzde 22,33 oranında ekside kapatırken 2012 yılında ise baz etkisi ile de yüzde 52,55 oranında getiri sağlıyor. Endeksin 2019 yıl ki getirisi ise yüzde 25 seviyelerinde bulunuyor.

Dolar/TL İstikrarlı olarak kazandırıyor

Son 10 yılda dolar/TL’nin getirilerini incelediğimizde ise 2012 yılı haricinde her yıl pozitif getiri sağladığı görünüyor. Dolar/TL 2012 yılında yüzde 5,45 değer kaybederken son on yıldaki en yüksek getiriyi yüzde 39,47 ile 2018 yılında yaptı. Dolar/TL’nin yılbaşından bu yana getirisi ise yüzde 12,6 seviyelerinde bulunuyor.

Cumhuriyet Altını son yıllarda yüksek getiri sağlıyor



Cumhuriyet altını son yıllardaki getirisi ile dikkat geçiyor. Cumhuriyet altınının son dört yıldaki yıllık getirisi ortalama yüzde 30 seviyesinde bulunuyor. Cumhuriyet altınının, yüksek getirisinin altında hem dolar kurundaki yükseliş hem de ons altının yükselmesi yatıyor. Cumhuriyet altını son on yılda dolar/TL gibi yalnızca bir yıl negatif getiri sağlarken 2012 yılını ise nötr getiri ile başa baş tamamlıyor. Cumhuriyet altınının 2019 getirisi yüzde 33 seviyesinde bulunuyor.

Son 10 yılda en yüksek getiri sağlayan BIST 100 hisseleri

BIST 100 hisseleri içerisinde son yılda en yüksek getiriyi Ege Endüstri sağladı. Yüksek getiride Ege Endüstri’yi Sasa Polyester ve ile Hektaş takip etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)