Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Borç oranı en yüksek şirketler

12 Haziran 2018, 10:39 - -

Döviz ve faizdeki yükselişle birlikte şirketlerin boçluluk oranları da önem kazandı. Yüksek borcu olan şirketler için zorlu bir dönem. Hem kur artışlarının hem de faizdeki artış bu şirketlere yeni yükler getirebilir.

Seçim kararının alınması ile birlikte para piyasalarında başlayan hareketlilik, gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı ile birleşince dolar/TL kuru ve faizde yeni zirve seviyeleri görüldü. Şirketlerin 2017 yılındaki büyümelerinin ardından 2018 yılının ilk çeyreğinde de olumlu gelen bilançolar yavaş yavaş kur ve faiz sarmalının altında hasar almaya başlayabilir.

Karlılık ve öz kaynaklardaki azalma nedeniyle şirketler finansman sağlamak için daha fazla yabancı kaynak kullanımına yönelmek zorunda kalabilir.

Şirketlerin, öz kaynak yetersizliği nedeniyle daha çok banka kredilerini tercih etmeleri, kredi kullanımı arttıkça finansman giderlerinde yaşanan artış, firmaları kısır bir döngüye sokmakta, öz kaynaklarının büyümesini ve yatırım kapasitelerini olumsuz etkilemekte.

Bu çalışmada Finnet 2000 Borsa Bilgi Portalını kullanarak borçluluk oranı en yüksek şirketleri listeledik.

Borçluluk oranlarını incelerken iki önemli noktaya dikkat etmelisiniz.

1- Şirketlerin dönemsel olarak borçluluğundaki gelişim seyrini izlemek önemli. Son 5 yıl içerisinde nasıl bir seyir izlediğini, dönemler itibari ile borçlarını ödeyip ödemediğini takip edebilirsiniz.

2-Şirketlerin sadece rakamsal olarak borçlarını bilmek tek başına yeterli değildir. Bu şirketlerin toplam borçlarını özkaynakları ve toplam aktifleri ile oranlayarak borçlarının kaynaklarının ve özkaynaklarının ne kadarı olduğunu incelemek daha sağlıklı analizler yapmanızı sağlar.

Dünyada kabul edilen borç/kaynak oranı yüzde 70 seviyesindedir. Borsa ortalamasının da krizler dışında bu seviyelerde olduğunu görüyoruz. İSO 500’de yer alan şirketler için borçlanma oranı 62,9, özkaynakların payı ise yüzde 37,1 seviyesindedir.

Borsada ise 20 şirketin borç/kaynak oranı yüzde 90 seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Baktığımızda yatırımın ne kadarının özkaynak ne kadarının borç ile yapılacağı konusunda bilimsel olarak kanıtlanmış ideal bir oran yok. Genelde yatırım için kullanılacak borç ve özsermaye oranı, projenin gelirlerinin garantisine, yapıldığı ülkeye, sürdürülebilirliğine ve en önemlisi de projenin getiri oranına göre değişikliktik gösteriyor. Fakat Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yüksek borçlu olmak her zaman bir risk unsuru. Özellikle döviz bazlı borçların maliyetleri yüksek.

Borçluluk oranı en yüksek şirketlere baktığımızda altı şirketin özkaynaklarını da erittiğini görüyoruz.  

Borsada perakende şirketlerinin özkaynakları ekside bulunuyor.

Dardanel’in toplam kaynaklarının dört katı borcu var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hasan çelik26 Ağustos 2018 22:48

    alın size borçsuz artı sermayesinin 7 katı kar var 2 çeyrekte bedava kagıt

  • yerse30 Temmuz 2018 18:01

    dardanel verin bana ben borca razıyım

  • Bmeks maduru12 Haziran 2018 23:57

    Bmeks 5tl,halka arz oldu,5 yıl aradan geçti bir daha o rakamı görmedi,şimdi ise 0,11 kuruşlarda,kapanması an meselesi kim karşılıyacak bizim zararımızı,zarar diz boyu,,

  • cevat şakir kabaağaçlı 28 Aralık 2020 08:15

    kar ettiğinizde kim ile paylaşacaksanız zararı onun ile paylaşacaksınız . 

  • kenan12 Haziran 2018 21:21

    batık şirketleri halka arz eden ve izin verenleri 11 kez müebbet verilmelidir

  • sünni dinindenim12 Haziran 2018 20:28

    VER HARACI SOY HALKI olsun durmak yok soymaya devam .HIRSIZDAN ARSIZDAN YALANCILARDAN KURTULMALI.

  • Yatırımcı12 Haziran 2018 15:31

    Şokta,ve T.Limanda halka arzdan hisse alanların hali içler acısı,yazık oluyor yazık

  • Mustafa12 Haziran 2018 11:51

    Batmislar otesi var mi ?

  • Selma duraksoy 13 Haziran 2018 13:22

    Milletin parasına ihtiyaç ları vardı demekki

  • Bika12 Haziran 2018 11:23

    Şok marketler'e bu bilançoyla halka arzına nasıl izin verildi, anlamak mümkün değil.

  • Ruhi başeğmez09 Ağustos 2018 21:51

    Basıyorsun parayı bir denetim firmasına herşey kılıfına uyduruluyor. Sonra değerleme firmasına veriyorsun usd leri. Onlarda ücradaki tarlayı sanayi bölgesindeymiş gibi hurda yı mamul dökük techizatı şıkır şıkır gösterilip değeri 5 kat yüksek tespit ediliyor. Spk yıda gördükten sonra al sana nurtopu gibi halka açık şirket. Daha sonra halka arz. Sonra feryat figan

  • demirkan 12 Haziran 2018 16:32

    HARAÇ ÖDEMİŞLERDİR.