İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BOJ kararları

29 Temmuz 2016, 10:29 - -

Bu gecenin BOJ toplantısı öncesi beklentiler yüksekti. Piyasa katılımcıları sürekli daha fazla likidite istiyorlar ve Merkez Bankalarını sürekli köşeye sıkıştırmayı seçiyorlar. BOJ beklentilerin tamamını karşılayamayınca foreks piyasalarında anormal hareketler oldu.

Neler açıklandığına bakalım hemen:

BOJ ilave tedbirler alacak

BOJ borsa yatırım fonu alım programını 6 trilyon Yen (yaklaşık 58 milyar USD, 175 milyar TL) rakamına yükseltti

BOJ dolar borç verme program büyüklüğünü 24 milyar USD olarak değiştirdi

İlave olarak

Politika faizini -%0,10 seviyesinde tuttu

BOJ 7-2 oy dağılımı ile faizleri değiştirmemeye karar verdi

BOJ parasal taban hedefini 80 trilyon Yen olarak devam ettirdi.

Teşvik paketi detayları da geldi:

Yaklaşık 7,5 trilyon Yen mali harcama

Yaklaşık 6 trilyon Yen mali yatırım ve borç finansmanı

Düşük gelir gruplarına 15 bin Yen verilmesi (150 USD)

10.7 trilyon altyapı proje yatırımı (maglev tren hatı, limanlar)

10.9 trilyon Yen KOBİ desteği (BREXIT sonrası etkileri aaltmak için tedbir)

Toplantının en ilginç konusu ise Kuroda’nın bir sonraki toplantıda politika etkinliğinin tartışılabilmesi içindeğerlendirilmesini istemesi oldu.

Kuroda’nın teklifi Japon parasal politikalarını değişebileceği endişesini doğurabilir.

Toplantının JPY üzerindeki etkisi her zamanki gibi yüksek oldu:

105,5—102,75—103,7

Volatiliteye oynayanlar kazandılar.

JPY dalgalanması Nikkei Endeksi vadeli kontratlarına ilk şok hariç negatif yansımadı. Kontrat 16000 seviyesinden geri geldi:

Negatif düşünmek isteyenler BOJ’un beklentileri karşılamadığını vs iddia ederek piyasa çökecek argümanını dile getirebilirler. BOJ’un sonuç olarak alabileceği tahvil tutarının bir sınırı var ve bu sınıra doğru hızla yaklaşıyoruz. İlave olarak parasal genişleme politikasının çalışmıyor ya da beklenen etkiyi sağlamıyor oluşunun rakamlar ile bir ilgisi olmasa gerek. Bu hafta BOJ programlarını analiz etmiştik, BOJ bilançosu Japonya GDP değerinin %80’ine ulaştı ki bu oran FED ve ECB nin misliyle üzerinde.

Kuroda bence doğru şekilde bir sonraki toplantıda politikaların değerlendirilmesini istedi. Politikalar çalışmıyorsa düzeltilebilir, ekleme çıkarma yapılabilir. Bununla birlikte sadece mali tedbirlerle hisse ve bono alarak işin düzelmesi olasılığı düşük. Bunu  giderebilmek için de bu toplantıda alt yapı yatırımları ve kobi desteklerine yer verilmiş durumda.

Piyasalar için negatif bir etki BOJ tarafından gelmeyecek, JPY değerlenmesi de bu dönemde hisse senedi piyasalarını neredeyse hiç etkilemiyor.

Bize olan etkisi de TL’nin 3 civarından 3,02 civarına değer yitirmesi oldu:

Borsa %0,2 düşerek açıldı.

Bizdeki tartışmalar dışarıdaki tartışmalardan biraz daha farklı temel sorunlarımızı bir türlü halledemiyoruz. Temel sorunları halledip gelişmiş ülke politikalarını uygulasak ülke olarak çok daha iyi noktalara gelebiliriz. BOJ’un programının %10’u bile bizim piyasaları uçurmaya yeter. Bu tip gelişmiş ülke programlarını uygulayabilmek için en önemli koşul ise yerel para cinsi ekonomi yönetimi, bizdeki gibi dolar bazlı ekonomi değil.

İy hafta sonları.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)