İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Blockchain ekosistemi

31 Mayıs 2016, 11:01 - -

Geçtiğimiz hafta Sayın Fatih Çil sitemizdeki yazısında Blockchain sistemini detaylı olarak anlattı. Sayın Önder Halisdemir ise teknolojik gelişmelerden yine sitemizdeki yazısında bankacılığın sonu olarak bahsetti. Bankacılık sistemi giderek daha fazla otomasyona ve robotlaşmaya açık hale geliyor. Şimdiden sistemlerin hakimiyeti insanların önüne geçti. Bir şirketin kredisine, vadesine, limitine vs çoğu zaman sistem karar veriyor ve çalışanların görevi bir nevi bu tebliği alıp müşteriye iletmeye kadar gerilemiş durumda. Bankacılık sisteminde insanların ana görevi daha çok pazarlama alanına yoğunlaşmış durumda. Blockchain sistemi gibi sistemler de önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşırsa önemli bir finansal devrim gerçekleşecek ve bildiğimiz bankacılık-finans tarih olacakt. Bugün Fatih Bey’in yazısındaki fikirleri VisualCapitalist sitesinin görselleriyle inceleyeceğiz.

Bitcoin piyasası diğer küresel piyasalar ile karşılaştırıldığında mikroskopik boyutlarda olabilir bununla birlikte 8 yaşına gelmiş kripto-para’nın ve onu çevreleyen blockchain teknolojisinin gelişmesini sürdürdüğünü belirtmemiz gerekir.

Artık pekçok çevrelerde bitcoin işlemlerinin gerçekleştiği altyapı olan blockchain daha fazla konuşulur oldu. Bunun sebebi de Fatih Bey’in de anlattığı gibi sistemin pekçok disipline uygulanabilir olmasında yatırıyor. Sistem finasal işlemlerden ticaret, ödemelere, veri doğrulamasına ve daha birçok alana uygulanabilir/uygulanmaya başladı.

Risk sermayesi de bu alana para akıtmaya devam ediyor.

2013 yılında Bitcoin ile alakalı şirketler 93,8milyon USD fonlama aldılar, 2014 yılında bu rakam 314,7milyon dolara yükseldi, 2015 yılında ise 1milyar doları geçti.

Bitcoin ile ilgili yasal düzenlemeler de birbiri ardına geliyor. NewYork bu işin öncülerinden. Avrupa Birliği geçtiğimiz günlerde bitcoin’i kdv den muaf tutacağını ilan etti.

2016 yılında da yatırımlar gelmeye devam ediyor: Augur ve Ethereum ciddi oranda yatırım aldılar.

Blockchain ve bitcoin teknolojilerine 65 banka ve finansal kuruluş yatırım yapmış durumda.

Bitcoin tüm bunlara ilave olarak bir yatırım aracı olması sebebiyle de ilgi çekiyor ve fiyatı artıyor:

Bitocin ve blockchain sistemi gelişmeye devam ediyor biz de bu teknolojinin içerisinde yerimizi almalıyız.

Aşağıdaki grafikte tüm blockchain ve bitcoin ekosistemini inceleyebilirsiniz.

(Resim: Visual Capitalist)

Courtesy of: Visual Capitalist
Courtesy of: Visual Capitalist

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)