İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BİST100 ne kadar ucuz?

02 Ocak 2017, 09:41 - -

BORSADA GEÇTİĞİMİZ HAFTA

Hafta sonu maalesef yine bir terör saldırısı oldu. Hayatını kaybedenlerin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Yaralananlara acil şifalar diliyorum. Olay sonrası sosyal medyadaki bazı yorumları okuyunca insanlığımdan utandım. Yapılan yorumlar olayın kendisinden daha ağırdı.

Kasım ayını ciddi bir kayıpla bitiren borsa aralık ayını kasım ayının kayıplarının tamamını geri alarak kapadı. Aralık ayı getirisi %5,80 olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta BİST100 endeksi TL olarak %1,52; dolar olarak %1,18 yükseldi, TL ve dolar bazında sadece 1 gün düşüş oldu:

TL getiriler:

Dolar bazlı getiriler:

Haftalık 1857 puan aralığında hareket eden BİST100 günlük yüksek-düşük farkları 600 puan civarında gerçekleşti. Endeks en yüksek 78371 en düşük 76514 arasında kaldı. Volatilite son iki haftadır oldukça geriledi, endeks bir yere gidemiyor. Volatilitenin diplerde endeksin ise yukarı harekette isteksiz olması bir sonraki hareketin düşüş olması olasılığını artırıyor.

Bu hafta XU050 hisselerinin sadece 3 tanesi geriledi, 47 hisse yükseldi. PGSUS, DOHOL, AKSEN pozitif ayrıştı:

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta yükseldi:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, haziran ayında 2016 getirisi %5.59’a kadar geriledikten sonra darbe girişimi öncesinde %16,49’a yükseldi. Darbe girişimi sonrasında 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi. Geçtiğimiz hafta kapanışında ise 2016 yılı getirisi %9,47 oldu. Endeks 2016 yılında sürekli daha düşük getirili tepeler yapıyor: 20,35-16.49-11,98-10,30-9,47. Bu endeksin zayıfladığını gösteriyor.

Son 1 haftalık performansa baktığımızda KAĞIT, TEKNOLOJİ ve ELEKTRİK endeksleri iyi performans gösterdi.

Takip ettiğimiz 418 hissenin 273 adedi bu hafta pozitif getiri elde ederken spekülatif hisseler HER ZAMANKİ GİBİ yine öne çıktı.

DIRIT, Diriliş Tekstil kelimenin tam anlamıyla uzun süren durgunluk sonrası dirilmiş ve diri kalmıştı. Her zamanki gibi herhangi bir özel durum yoktu. Bu hafta yükselişten vazgeçildi, sat-al stratejisine dönüldü:

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %4,31. Bu hafta bu grup ortalama getiri %2,28. YAZIC, KIPA, GSRAY listenin üst bölümünden son bölümüne indiler.

Bir önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %4,32 gerileyen zayıf hisseler grubu bu hafta %2,36 yükseldi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta kar etti.

Bu haftanın BİST100 kaybettiren – kazandıranları:

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerinin çoğunluğunu spekülatif grup oluşturuyor.

Geçtiğimizi haftaların kazananlar lideri TCHOL unvanını geri vermiyor. LİDFA ikinci sırada, SEKUR üçüncü sırada. Geçtiğimiz haftanın dokuzuncusu FLAP 16ncı sıraya geriledi. MENBA, ANELT, AVHOL, TRNSK, ULAS değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda.

ANELT hakkındaki haberler bitmiyor, hisse bu sene %80 üzerinde geriledi:

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

KIPA, GOODY, BAGFS, BIZIM, BJKAS bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.

Diplerine yakın hisseler:

 

BRISA, BIMAS, ZOREN, ALBRK, GOZDE, ULKER dip seviyesine yakın fiyatlarda işlem görüyor.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

SODA, ECZYT, TRKCM, ASELS, ENKAI, SISE, ISCTR zirvelerine yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

HALKB, VAKBN, ISCTR, YKBNK ucuz listede yer bulmuş durumda. MGROS pahalılıkta zirvede.

Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

OTKAR lider. MGROS, IZMDC borç/öz kaynak oranları diğer hisselere göre yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemde başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

PD/DD listesinden eksi defter değerli hisseler çıkarıldı. Listede 5 banka var. Bankalar defter değerine geri gelebilirse endeks momentum kazanabilir.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosu sıralamasına bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, BIZIM, DOCO, EKGYO bulunuyor. Pahalılar arasında GOZDE, KARSN, AFYON, SAHOL dikkat çekici. EV/EBITDA oranları cazip şirketlerin sayısı fazla.

Borç/Öz kaynak en yüksek/düşük 20 adet hisseye bakalım:

BİST100 en değerli şirket 35 milyar TL ile KCHOL, en düşük değerli şirket 237 milyon TL ile IHLAS.

 

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 2016 yılının 5 ayı pozitif, 2 ayı yatay, 4 ayı ise negatif geçti, aralık ayı kasım ayı kayıplarının tamamını geri aldı:

72500 önemli uzun vadeli destek, son hareket de buradan başladı. Kısa vadeli direnç olarak düşünebileceğimiz 77-78 bin aralığına geldik ve durduk. Haftalık grafikte RSI (14) uzun süredir yatay, MACD göstergesi de aynı şekilde yatay. BİST endeks olarak daha önce de çeşitli defalar yazdığımız gibi 70-80bin aralığında hareket ediyor. Esas trend bu iki düzeyden birinin kırılması ile ortaya çıkar

XU100 uzun dönemde 9,06-11,06 F/K arasında hareket ediyor(du). Harmonik ortalama ise 10,06.

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 8,64; BİST30 F/K ise 8,47 oldu. BİST100 ortalamaya göre %16,3 ucuz. Ağustos ayında 2013 yılından bu yana ilk defa alt sınırın da altına gelmiştik, endeks o noktadan tepki vermişti, 2016/9 bilançolarında banka karları patladığı için F/K tekrar alt sınırın altına gelmesine rağmen tepki vermek bir yana daha da aşağı gitmeye başlamıştık. BİSt100 FK 8 altına geldiğinde alıcılar yoğunlaştı. Aralık ayında bu trend dip yaptı. 8 F/K kriz vs. olmazsa destek olarak çalışabilir ve cazip bir alım noktası olabilir.

TL’de değer kaybı durmuyor ama geçen hafta sakin sayılabilirdi

Amerikan faizlerindeki ciddi artış TL ve diğer gelişmekte olan paraları kötü etkiliyor. Faiz düşürülsün ısrarı hala daha devam ediyor, demek ki TL’deki gerilemenin de devam etmesi olasılığı yüksek. TL son 3 aydır dolara karşı değer yitiriyor ama aynı zamanda diğer ülkelerden de negatif ayrışıyor:


ABD 10 yıllık faizinin artışı ve TL’nin değer yitirişine bu sene için bakarsak ekim sonrası değer kaybı hızlandı:


ABD faizleri gerilemeye başladı. Uzun aradan sonra ilk defa yabancı merkez bankaları alım yaptılar, ihalelere yüksek talep geldi. Opsiyonlarda faizlerin gerileyeceği pozisyonları alınıyor. ABD 10 yıllık %2 civarına inerse TL üzerindeki baskının bir bölümü de hafifleyebilir.


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)