İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BIST ve JPY ilişkisi

14 Temmuz 2016, 14:19 - -

Dünkü yazımızda BİST’e JNK’den doping olasılığını incelemiştik. Riskli bonolara yatırım yapılan bir fon iyi performans gösteriyorsa riskin kendisinin de iyi performans göstermesi beklenmelidir.

Piyasada çeşitli enstrümanlar ile BİST’i ilişkilendirmek çoğu zaman geçer akçe olmuştur. Kimi zaman petrol ile, kimi zaman dolar endeksi ile kimi zaman TRY’nin dolar karşısındaki performansı ile bazen de JPY performansı ile ilişkiler kurulabilir. Tüm ilişkilerin temelinde tek bir parametre yatmaktadır: Korelasyon. Bu tip birbiri ile ilişkilendirilen işlemlerde genelde korelasyonun bozulması ile pzoisyonların karlılığı azalır ve çoğu zaman zarara döner. Ders kitaplarında sürekli anlatılır: Korelasyon nedensellik değildir. Korelaasyonu yüksek olak iki yatırım aracından biri hareket ettiğinde diğeri de hareket edecek demek doğru değildir. Bununla birlikte kısa dönemli ilişkiler oldukça kuvvetli olabilir. Korelasyonun tehlikelerini biliyorsak işlemde kullanmamızda sakınca yok, bilmiyorsak o zaman problem var demektir.

Bu köşede sık sık bahsediyorum BloombergHT akşam yayınında USDJPY paritesi ve BİST üzerinde çok duruldu. Eğer USDJPY yükselmeye devam ederse –JPY değer kaybetmeye devam ederse- BİST’in de bundan pozitif etkileneceğinden uzun uzadıya bahsedildi.

Önce böyle bir ilişkiden bahsedebilir miyiz göreceli olarak inceleyelim. Google Finance burada bize yardım edebilir:

Grafik 5 yıllık, kırmızı ile JPY, mavi ile BİST100 gösterildi. Uzun dönemli grafik dikkatli incelendiğinde bazı dönemler BİST ve JPY’nin birlikte hareket ettiklerini ama bir hayli fazla sayıda da ayrıştıklarını görebiliyoruz. Bu açıdan bakınca sadece iki parametre ile işleme girmek riskli olacaktır diyebiliriz.

Bu yılın grafiğine bakalım:

Yılın ilk yarısında JPY-BIST ters hareket etmişler, JPY değer kazanmasına rağmen BİST yükselebilmiş. İkinci yarıda ise BİST JPY ile beraber hareket etmiş görünüyor. JPY’deki değerlenmenin belirli bir seviyeye kadar BİST yatırımcıları tarafından gözardı edildiğini iddia edebiliriz.

1 yıllık grafiğe de bakalım:

JPY-BİST ilişkisi son bir yıl için bakıldığında kesinlik arz etmiyor.

 JPY-BIST arasında nedensellik olup olmadığını anlamak için Engle-Granger eşbütünleşme veya Johansen eşbütünleşme testleri yapmalıyız. Ancak bu testler sonrasında ikilinin birlikte hareket edip etmediğine karar verebiliriz, birlikte hareket ediyorlarsa hareketin şiddetini ölçmek için beta değerini hesaplamalıyız. Beta hesaplamak için de hangi parametrenin bağımsız olduğunu kararlaştırmamız gerekir, hangi enstrümandan diğerine bilgi akışı olduğunu ise VECM ile bulabiliriz.

Ekranda bu böyle deyip iddia etmek kolay, arkasını doldurmak zor.

JPY ile olan ilişki hiç mi işe yaramıyor? Analizi biraz değiştirirsek ilginç sonuçlar elde edebiliriz. Bunun için BİST100 endeksini JPYTRY cinsinden çizip göreli performansa bakabilir, trend çalışabiliriz:

Matriks düzenlemesi:

BİST100 JPYTRY karşısında çok dik bir trend ile 2015 yılından bu yana oldukça gerilemiş durumda, bu hafta ise düşen trend yukarıya kırıldı bunu önemsemek gerekir.

Bir haftalık bir hareket yeni trend yarattı diyemeyiz ama olumlu sinyaller geldiği kesin.

BİST’in JPYTRY karşısındaki performansı önümüzdeki günler için pekçok şey söyleyebilir. Bunun için USD’nin JPY karşısında değerlenmesi ama TRY karşısında değerlenmemesi gerekiyor.

Son olarak JPYTRY cinsinden BİST performansına 52 haftalık fiyat değişimi göstergesini ekleyelim:

Gösterge iki türlü kullanılabilir: Dip formasyonları aranabilir ya da trend çaılışabilir/sıfır çizgisini geçmesi işlem başlatabilir.

Genel geçer söylemler yerine grafikleri çalışarak her zaman daha başarılı yatırım yapılabilir.

BİST’in JPYTY karşısındaki performansı önümüzdeki günler için umut veriyor, düşen trend yukarı kırıldı ve destek olarak çalışmasını beklemeliyiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aa14 Temmuz 2016 16:04

    price roc indikatörünün momentumdan bir farkı yoktur, ayrıca ikili dip ararken faydalı bir indikatör değildir.

  • ters indikatör aldıysa aman haa.14 Temmuz 2016 15:36

    60.000'lerde al bekle dediğim bir arkadaş almamıştı ve ağabey bugün 82.000 endekste aldım deyince tüm hisselerimi sattım bu arkadaş ters indikatördü her zaman .