İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BIST-ortalamalar ile analiz

08 Aralık 2014, 15:02 - -

 

 

Alım satım ile uğraşıp da ortalamalara bakmayan yoktur. 
Ortalamaların: 
Hesaplaması basittir, anlaması kolaydır, uygulaması zahmetsizdir.
Biz, yabancı analiz sitelerinde gördüğümüz ve pahalı terminallerde hesaplanan bir yönteme değinmek istiyoruz. BIST yükselir/düşerken hisse senetlerinin ne kadarı ortalamaların üstünde/altında hareket ediyor? Ortalamalara göre hareketin yoğunlaştığı yerler alım satım için karar vermeye yardımcı olabilir mi?
Öncelikle bu analizde
200,100 ve 50 günlük basit ortalamaları kullandık
Fiyatlar Finnet’ten sağlandı
BIST100, 22.11.2011 verisine endekslendi (Tüm seri bu değere bölündü)
Tüm hisselerin ilgili ortalamasının üstünde olup olmamasına göre 1 veya 0 değeri döndürüldü
200 günlük ortalamasının üzerinde olan hisseler ve BIST1000 grafiğine bakalım:

(Yüksek çözünürlük için grafik üzerine tıklayınız)

Turuncu çizgi 200 günlük ortalamanın üzerinde olan hisse senetlerini tüm hisselerin yüzdesi olarak hesaplıyor. 200 günlük ortalamanın üzerinde olan senetlerin oranı %15 ile %80 arasında değişmiş. Biz “kalabalıklaşmış” bölgelere bakmak istiyoruz. Bunun için dağılımlara bakalım:

Biraz karışık bir tablo oldu. Excel frekans dağılımı fonksiyonu kullanılarak hazırlanan bu tabloda 200 sütunu 200 günlük ortalama üzerinde olan hisse oranlarının dağılımını, 100 sütunu 100 günlük ortalama üzerinde olan hisse oranlarının dağılımını, 50 sütunu 50 günlük ortalama üzerinde olan hisse oranlarının dağılımını gösteriyor. 
Bu göstergeyi alım için kullanacak isek tüm hisselerin %30’unun 200 gün ortalama altında olduğu yerleri mercek altına alabiliriz. Satım için ise %70 bölgesi dikkate alınmalı. 200 günlük ortalama yavaş hareket ettiği için çoğu hisse  BİST zirve yaptığında ortalamalarının üzerine çıkıyor.
100 günlük grafiğine bakalım:

Bu gösterge biraz daha hassas, 2012 ve2013 yıllarındaki düşüşü iyi yakalamış, 2014 yılındaki yükselişlerde de güzel yön göstermiş. Bu gösterge bir önceki zirvesinden henüz uzakta ama fiyatlar bir önceki zirvenin üzerinde. Bu durumda fiyat ve gösterge arasında bir uyumsuzluk olduğunu söyleyebiliriz. 
Ortalamaları kısaltıp 50 güne indirirsek:

Göstergenin en ilginç verisi Mayıs 2013 yılına ait: Bir önceki zirvede 50 günlük ortalamanın üzerinde olan hisselerin oranı %80ler üzerindeyken Mayıs ayında fiyatlar yukarıda olmasına rağmen 50 günlük ortalama üstünde olan senetlerin oranı %60ları geçememiş. Bu göstergede de %20-30 arası alım, 70-80 arası da satım için izlenebilir. Bu bölgelere gelmek ya SATICILARIN ya da ALICILARIN TÜKENDİĞİNİ göstermesi açısından önemlidir. Yükselmemiş hisse ve düşmemiş hisse neredeyse kalmamış, moraller ya çok yukarıda ya da çok aşağılardadır. 

>50>100>200 koşuluna bakalım:

Fiyatın tüm ortalamaların üzerinde olması diğer durumlara göre biraz daha az gerçekleşiyor.  Göstergede aşırı alım bölgesi %60-70 arasında değişirken aşırı satım bölgesi ise %10-25 arasında oynuyor. 50 günlük ortalama ile paralel olarak bu göstergede 2013 yılı Mayıs ayında uyumsuzluk göstermiş.
SONUÇ:
Ortalamalardan faydalanarak yaptığımız analizler ışığında BIST’in pahalı bölgesinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu bölgede portföyün tamamını yatırıma yönlendirmek doğru olmayabilir. Halihazırdaki yatırımların ise karlarının alınabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)