İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BIST 100'de esas faaliyet kârı yüzde 100'ün üzerinde büyüyen şirketler

28 Şubat 2023, 15:23 - -

Şirketler bilançolarını açıklıyor. Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden 20 tanesi esas faaliyet kârlılığında yüzde 100'ün üzerinde büyüme kaydetti.

BIST 100'de yer alan şirketlerin son dönemde açıklanan finansal tablolarına göre, esas faaliyet kârı yüzde 100'ün üzerinde büyüyen şirketler arasında Pasifik GYO, TAV Havalimanları, Tüpraş, Bursa Çimento ve Koç Holding ilk sıralarda yer aldı.

Özellikle son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmaların ardından, şirketlerin finansal performanslarının yakından takip edilmesi önem kazanıyor. Esas faaliyet karlığı, yatırımcıların şirketlerin işletme performanslarını daha doğru bir şekilde değerlendirmelerine ve gelecek dönemlerdeki beklentilerini belirlemelerine yardımcı olur.

BEŞ ŞİRKETTE YÜZDE 200’ÜN ÜZERİNDE ESAS FAALİYET KÂR ARTIŞI

Pasifik GYO, esas faaliyet karını geçtiğimiz yıla göre %1095,17 artırarak listenin zirvesine yerleşti. TAV Havalimanları, Tüpraş, Bursa Çimento ve Koç Holding ise sırasıyla %409,51, %334,86, %280,59 ve %236,78 oranında artış gösterdi.

Esas faaliyet karlılığı; şirketin gerçek işletme performansını yansıtır ve diğer faktörlerin (örneğin finansman maliyetleri, vergiler ve yatırımlar) etkisinden arındırılmıştır. Dolayısıyla, esas faaliyet karlılığı, bir şirketin ana faaliyetlerinden elde ettiği karın doğru bir şekilde analiz edilmesine olanak tanır.

Son dönemde en çok esas faaliyet karlılığı artışı gösteren şirketler ise şöyle sıralanabilir:

Bu şirketler, esas faaliyet karlılığındaki büyük artışlarla dikkat çekiyor. Ancak, yatırım yapmadan önce, şirketin finansal tablolarının tamamı ve diğer faktörler de dahil olmak üzere tüm önemli bilgilerin dikkatli bir şekilde analiz edilmesi önemli. Şirketleri değerlendirirken sektörlerine göre değerlendirmeli.

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)