Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Biriniz Fitch mi dediniz?

20 Mart 2015, 07:44 - -

Ülkemizde ve dünyada yaşanan Dolarizasyon ve kur savaşları ülke ekonomilerde yaşanan dalgalanmalar zaman zaman yükselen siyasi tansiyon kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlemelerine elbette yansıyacaktır.

Bazı ülkeler görünümlerindeki bozulmalarla bazıları ise kur savaşlarına yenik düşmemek adına attıkları adımlarla değerlemelerde ya görünüm yada kredi notunu kaybetme ile karşı karşıya kalabilirler..

Faiz indirimi konusunda Merkez Bankası ve Cumhurbaşkanı arasında eleştiri dozu gittikçe artan süreç içerde doların 2,32 den başlayan ve 2,64 kadar hızla yükseldiği süreç her ne kadar geride kalsa da…Fed  Sabırlı olmayacağım artık dese de… Doların ana vatanına dönüşü kısmen hız kesse de... Değerlemeleri etkileyecektir.

Bu yüzden değerlemeler bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısından daha bir öne çıkmakta ve dikkate alınmakta..

Kasım 2012’de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Fitch, bu yıl ilk gözden geçirmesini bugün yapacak.

 En son değerlendirmesini geçen yıl Ekim 2014’te yapan kuruluş, Türkiye'nin "BBB-" olan yatırım yapılabilir kredi notununda değişikliğe gitmemiş ve "durağan" olan görünümünü korumuştu.

Fitch, 5 Kasım 2012 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu BB+'dan BBB-'ye yükseltmişti.

Fitch, 4 Nisan 2014’te Türkiye’nin kredi notunu BBB- olarak teyit etti, görünümü durağan olarak belirledi…

Fitch, 3 Ekim 2014’te Türkiye'nin kredi notu BBB-'yi ve durağan görünümünü teyit etti.

Ekim 2014 Fitch raporunda enflasyonun TCMB'nin beklentilerinin üstünde seyretmeye devam ettiğini belirtirken, seçim sonrasında ekonomi yönetiminin de değişmemiş olmasının yapıcı olduğunu ifade etti.

Fitch Ratings'in açıklamasında bölgedeki jeopolitik riskin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığı görüşüğüne yer verildi.

Raporda ayrıca ekonominin dengelenme noktasında güçlü sinyaller verdiğine değinilirken, Türkiye'nin küresel risk algısındaki değişikliklere hassas olduğu belirtildi.

Fitch'in bugün yapacağı gözden geçirme öncesi kuruluştan yatırım yapılabilir olan kredi notunda ve görünümünde herhangi bir değişiklik beklenilmiyor.

Beklentilerin bu yönde olmasında bir etken bu yıl 13 Şubat'ta Fitch'in Türkiye analisti Paul Rawkins tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin yeniden dengelenme sürecini hala devam ettiriyor olmasının sermaye hareketlerinde ani yön değişimlerine karşı kırılganlığı azaltıcı etkide bulunduğu belirtilmiş olması.

Ancak 2015 yılı içinde Fed'in faiz artırım süreciyle beraber bu dayanıklılığın tekrar test edilmesinin beklendiği de vurgulamasıydı.

Fitch'in bir önceki gözden geçirmesinde ön plana çıkardığı konulardan

* Kamu maliyesi, kurumsallaşma, cari açık ve enflasyonun pozitif;

* Özel sektörün yüksek döviz borcu ve büyüme risk olarak görülebilir.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirme tarihleri:

* Fitch: 20 Mart, 18 Eylül

* Moody’s: 10 Nisan, 7 Ağustos, 4 Aralık

* S&P: 8 Mayıs, 6 Kasım

MOODY’S VE S&P EN SON NE DEMİŞTİ?

Moody’s 11 Nisan 2014’te bir hafta önce Türkiye’yi gözden geçiren Fitch kadar iyimser olamadı ve not görünümünü negatife çevirdi.

S&P, 21 Kasım 2014’te  Türkiye’nin BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit etti.

Moody’s analistinin öngörüsü

26 Kasım’da Moody’s Türkiye Kıdemli Analisti Alpona Banerji Türkiye'nin ekonomik büyümesine ilişkin şunları söyledi:

"2014 sonu itibariyle Türkiye'deki ekonomik büyümenin, azalan sermaye girişi, yüksek enflasyon ve faiz oranları nedeniyle güçlenmesi olası değil. Bunların iç tüketimi ve yatırım aktivitesini azaltması bekleniyor. Türkiye ekonomisinin gelecek  yıl yüzde 2,8 büyümesini bekliyoruz. Özellikle Türkiye'nin durumunda, seçim ortamında, büyümeyi desteklemek ve yapısal değişimi gerçekleştirmek arasındaki kısa vadeli gerilimi yönetmek daha zorlaşıyor.”

A1 CAPITAL YORUMU

Dışarıda ve içeride riskler devam ediyor

* ABD’de Ekonomik iyileşme artık gözle görülür seviyede olsa da…
* Çin’de büyümenin yavaşlıyor olması,
* Avrupa’nın durgunluktan ne zaman çıkacağının belirsiz olması ve
* Bölgemizde “Jeopolitik Riskler” in varlığı Türkiye’nin büyümesine destek olacak nitelikte değil.
* İçeride ise cari açığın azalmış olması olumlu bir görüntü verirken,
* Yakın geçmişte yavaşlayan ekonomik büyüme
* Orta vadeli gelecekteki endişleri gidermeye yetmiyor.
* Enflasyon ve İşsizlikte yeniden çift haneli rakamlara ulaşmak ise bir diğer olumsuzluk..Ve…Bunun yanısıra seçimler var, hem de Haziran'da…!

Fitch ne der??!!

Tüm bu olumsuzluklardan yola çıkarak; Fitch’in gerek görünümde gerekse kredi notunda bir değişime  gideceğini düşünmemekle birlikte; uyarı dozu yüksek bir değerleme ile karşı karşıya kalabilme ihtimalini dikkatle takip ediyor olacağız...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)