Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Bilançolarda nelere dikkat etmeli?

31 Ekim 2018, 08:24 - -

Bilanço sezonu geldi. Şimdi şirketlerin açıkladıkları üçüncü çeyrek bilançolarını detaylı inceleme zamanı. Peki, bilançolarda nelere dikkat etmeli?

Yatırım Gurusu Peter Lynch “AsIa kârIı hisseleri kendi haIine bırakıp, kuruIuşun geIişimini izIemekten vazgeçmeyin.” diyor. Bilançosunu inceleyerek hissesini aldığınız bir şirketin mali performansını takip etmeye devam ettiğinizde son gelişmelerin etkisini görebilirsiniz. Bu da hisselerde oluşabilecek bir değer kaybına karşı hazırlıklı olmayı önceden önlem almayı mümkün kılar.

Açıklanan dokuz aylık bilançoları, finansal analiz araçları ile kolaylıkla inceleyebilirsiniz.

Finnet2000 Borsa Bilgi Portalı, Stockeys Mali analiz Platformu web üzerinden bilançolara ulaşabileceğiniz, bunlarla finansal analiz araçlarını kullanarak katma değerli analiz yapabileceğiniz platformlardan bazıları. Finnet Mali Analiz ile, Analiz Expert ve Hisse Expert gibi modüllerle de excel üzerinden bilanço analizleri yapabilmek mümkün.

Bu yazıda en fazla kullanılan finansal analiz araçlarından bahsederek bilançoları nasıl analiz edebileceğinize dair genel bir yaklaşımı vermeye çalışacağız.

En fazla kullanılan finansal oranlar;

En fazla kullanılan oranlar: Büyüme oranları, faaliyet oranları, karlılık oranları, likidite oranları ve borçluluk oranlarıdır.

Büyüme oranları, şirketlerin bilanço kalemlerinde seçilen dönemlere göre değişimleri gösterir. Satış, kar, borç gibi önemli kalemlerdeki değişimler incelenerek şirketin gelişim seyri takip edilir. Satış ve kar ile ilgili büyüme oranlarının yüksek olması istenirken borç ile ilgili büyüme oranlarının düşük olması şirketler için daha olumlu değerlendirilir.

Değerleme oranları, şirketlerin piyasa performansını analiz etmek amacıyla kullanılır. Şirketlerin defter değerleri, fiyatlarıyla ilgili oranlar burada yer alır. Değerleme oranlarının düşük olması tercih edilir.

Finansal yapı oranları öz sermaye ile borçlar arasındaki ilişkiyi inceler. Diğer adı borçlanma oranlarıdır. Finansal yapı oranlarının düşük olması tercih edilir. 

Likidite oranları, şirketlerin kısa süreli borçlarını ödeyebilme gücünü ve çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığını saptayabilmek için kullanılır. Yüksek olması tercih edilir.

Karlılık oranları, şirketlerin kârlılığının yeterli olup olmadığını gösteren oranlardır. Bu oranların yüksek olması şirket adına olumludur.

Faaliyet oranları, şirketlerin satışları ile varlık grupları arasındaki ilişkiyi inceler. Diğer adı etkinlik oranlarıdır. Verimlilik analizi olarak da bilinir. Yüksek olması beklenir.

Şirketlerin finansal oranları değerlendirilirken şirketlerin içlerinde bulunduğu sektörlerin finansal oran ortalamalarını da göz önüne almak gerekir.

26 EKİM İTİBARİ İLE AÇIKLANAN SANAYİ VE HİZMET ŞİRKETLERİNDEN EN YÜKSEK SATIŞI GERÇEKLEŞTİREN 5 ŞİRKETİN FİNANSAL ORAN ANALİZLERİ:

EREĞLİ DEMİRÇELİK ŞİRKETİNİN SON 5 DÖNEM FİNANSAL ORAN ANALİZİ

Ereğli Demir Çelik son dönemdeki yüksek aktif büyüme oranı ile dikkat çekiyor. Şirket 2018/06 bilanço döneminde aktiflerini yüzde 49,22 oranında büyütürken 2018/09 bilanço döneminde bu oranı yüzde 86,38’e çıkarıyor. Şirketin gelirlerinin tamamı dolar bazlı. Giderleri ise kısmen TL bazlı. Yüksek temettü verimi, Güçlü faaliyet performansı yatırımcıların tercih etmesine neden oluyor.

FORD OTOSAN ŞİRKETİNİN SON 5 DÖNEM FİNANSAL ORAN ANALİZİ

Ford Otosan borç büyüme oranı ile dikkat çekiyor. Şirketin net borç büyümesi yüzde 49,68’den yüzde 95,31’e yükseliyor. İhracatta gösterdiği performansla üretim ve satış rekoru kıran şirketin, yurtdışında oluşturduğu ihracat yapılanmaları önem taşıyor.

ARÇELİK ŞİRKETİNİN SON 5 DÖNEM FİNANSAL ORAN ANALİZİ

Arçelik 2018/09 bilanço dönemde öz sermayesindeki yüksek büyüme ile ön plana çıkıyor. Şirketin öz sermaye büyümesi yüzde 16,05’ten yüzde 37,58’e yükseliyor. Beklentilerin üzerinde üçüncü çeyrek karı açıkladı. Bu nedenle kurumların tavsiyeleri alım yönünde.

TURKCELL ŞİRKETİNİN SON 5 DÖNEM FİNANSAL ORAN ANALİZİ

Turkcell’in borç büyümesi 2018/06 bilanço döneminde yüzde 47,20 iken 2018/09 döneminde yüzde 74,31’e yükseliyor. Kur farkı giderlerinin yaratmış olduğu tahribat, bilançoya olumsuz yansıdı.

İSKENDERUN DEMİRÇELİK ŞİRKETİNİN SON 5 DÖNEM FİNANSAL ORAN ANALİZİ

İskenderun Demir Çelik esas faaliyet kar büyüme oranını yüzde 88,44’ten yüzde 104,59’e yükselterek dikkat çekiyor. Hisse için kurum değerlendirmelerinde endeks üzeri getiri beklentisi öne çıkıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • XxxX28 Kasım 2018 00:03

    Alp Tiğin KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM  kişinin yazdığı zoruna gitmiş.adam istediği millettenim der istediğim dindenim der sana ne.

  • KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM01 Kasım 2018 00:00

    BORSADA KAZANAN KAZANIR KAZANMAYANLAR İSE FANTEZİLERLE UĞRAŞIR.BEN BU GERÇEĞE UYANDIM.

  • cemalettin uncuoğlu03 Aralık 2018 20:22

    nereden olursan ol pislik adam..........burası ekonomi kösesi burası din platforumu değil.

  • Alp Tiğin08 Kasım 2018 20:27

    Eyy cahil,yobaz adam.Dünyada Kızılbaş denilen bir ulus yok.Alevilikte din değil,mezhep.(Bu sayfayı böyle ekonomi dışı,şarlatanlıkların ile doldurma.)

  • misafir31 Ekim 2018 09:03

    Bu ülkede bilançolar yalan, denetleme kuruluşları rüşvetçi.

  • Faruk J.30 Kasım 2018 01:35

    Rüşvetçi diye bişi yok. Denetlenen belgelerde yanlışlık varsa sikayet et. Unvanını kaybeder.