İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Bilançolar ve yeni değerleme oranları

14 Şubat 2019, 16:28 - -

Bilançolar açıklanmaya devam ediyor. Yeni değerleme oranlarının gelişim seyri hisselerde seçiciliğin artacağını gösteriyor. Bilançosu açıklanan sanayi şirketleri içerisinden 9 tanesinin kar ve satışları artış gösterirken, 7 şirketin kar ve satışları yüzde 20’nin üzerinde büyüme gösterdi.

Kar, Satış, Öz sermayesi ve Aktifleri artan borsa şirketleri
Kar, satış, öz sermaye ve aktifleri artan borsa şirketlerini incelediğimizde en yüksek satış ile Ford Otosan’ın öne çıktığını görüyoruz. Ford Otosan büyümesine rağmen büyüme oranlarının yüzde 20’nin altında kaldığını izliyoruz. Ereğli Demir Çelik, yüksek performansı ile öne çıkıyor. Firmanın kârı yüzde 49 oranında artış gösterirken, satışları yüzde 44 arttı. Demir Çelik sektöründe İskenderun Demir Çelik’in de performansının yüksek olduğunu görüyoruz. Karını 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 72 oranında artıran şirketin satışları yüzde 49 yükseldi. Varlıkları yüzde 51 artarken öz sermaye değişimi yüzde 57 oldu.

HİSSE BAŞINA KARI EN YÜKSEK ŞİRKETLER
Borsa Performans Oranları işletmenin piyasa performansını ölçen, menkul kıymet yatırımcısına yol gösteren oran grubudur. Hisse Başına Kâr Oranı, her bir hisse senedine dönemde ortaya çıkan kârın ne kadarlık pay düştüğünü hesaplamada kullanılan orandır. Dönem Net Kârı / Hisse Senedi Sayısı formülü ile bulunan bu oran, hisse senetlerinin ne kadar gerçekçi bir fiyatla satıldığını gösterir.
Ege Endüstri, Kartonsan, DO-CO, Erbosan, Bosch Fren Sistemleri hisse başına karı en yüksek şirketler içerisinde dikkat çeken borsa şirketleri.

Ege Endüstri yüzde 93,10 hisse başı kar oranı ile açık ara listede ilk sırada yer alıyor. Ege Endüstri’nin fiyat kazanç oranı 4,32 olurken, şirketin piyasa değeri ise 1,26 milyar TL. Ege Endüstri’yi yüzde 34,4 hisse başı kar oranı ile Kartonsan ve yüzde 14,73 hisse başı kar oranı ile de DO-CO takip ediyor. Erbosan yüzde 13,39 hisse başı karı ile listede dördüncü sırada kendisine yer bulurken, Bosch Fren Sistemleri yüzde 13,25 hisse başı kar ile beşinci sırada bulunuyor.

Listede yer alan şirketler içerisinde piyasa değeri en yüksek şirket 35,9 milyar TL piyasa değeri ile Tüpraş. Tüpraş’ın hisse başı kar oranı ise yüzde 9,74. İndeks Bilgisayar ise 2,41 fiyat kazanç oranı ile fiyat kazanç oranı en düşük şirket olarak göze çarparken, Piyasa Değeri/Defter Değeri oranı en küçük şirket ise 0,54 ile Türk Hava Yolları.

Konya Çimento, PetroKent Turizm, Koza Altın, Otokar, Çelebi, Pegasus, Alarko Carrıer, Konfrut Gıda, Ford Otosan, Türk Traktör, Jantsa Jant Sanayi, Kent Gıda, Bim Mağazaları, Alkim Kimya, Pergamon Dış Ticaret, TAV Havalimanları ve Vestel Beyaz Eşya listede yer alan diğer borsa şirketleri.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)