Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Bıçak sırtında denge

22 Şubat 2022, 17:05 - -

Jeopolitik riskler arttı. Gıda, enerji ve emtia fiyatlarındaki artış enflasyonu yukarıda tutmaya devam edecek. Bu yıl para kazanmaktan ziyade parayı koruma dönemi. Tarımsal girdi fiyatları yükseldi. Tüketici güveni düştü. Bu ortamda yatırımcılar döviz ve altın bazlı enstrümanlara yöneliyor. Emtia fonları değer kazanıyor.

Tüketici güveni içine çekildi

Gelişmelere baktığımızda tüketici güveninde gerileme gözleniyor. TL’deki volatilitesinin gerilemesine rağmen enflasyonun yükselesi tüketici güveninin düşmesine neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,8 oranında azaldı; Ocak ayında 73,2 olan endeks, Şubat ayında 71,2 oldu.

Tüketici güvenindeki düşüş geleceğe yönelik yatırım kararlarında önemli göstergelerden biri.

Tüketici güvenindeki düşüş nelere işaret eder?
1) Yatırımcıların belirsizlikleri fiyatlayacağına işaret eder.
2) Ürünlere olan talep ertelenmez.
3) Daha fazla güvenli liman enstrümanları öne çıkmaya başlar.

Enflasyonla mücadelede kısır döngü

Enflasyonla mücadelede bir kısır döngü yaşanıyor. Kur korumalı mevduat getirildi. Yetmedi kapsamı genişletildi. Ancak bu baskıya rağmen tüketici güveninin düşmesi yeni enstrümanların etkisinin geçici olduğunu gösteriyor.

Geç kalınıyor

Temel gıda maddelerinde KDV’nin indirilmesi önlemli ancak geç getirilen bir uygulama oldu. Bunun pandemi döneminde gerçekleşmesi gerekirdi. Geç alınan kararların etkisi zayıflıyor.  

Kur korumalı mevduat

Kur korumalı mevduatların vadesi geldikçe dolar kurunun 14 seviyesinin üzerinde hareketi görülebilir. 13,6-13,7 bandında dolar kurunda satış baskısı artmakta. Mart ayı ile birlikte yatırımcılar kazançlarını enflasyonla kıyaslayacak ve para reel olarak değerini korumamışsa güvenli limanları tercih edecek.

Son çeyrek

İki ay üst üste enflasyon aylık bazda yüzde 10’un üzerinde açıklandı. Aralık ayında aylık yüzde 13,58 ve ocak ayında aylık yüzde 11,10 TÜFE açıklandı. Çok yüksek gelen bu rakamlar paranın adresinin döviz ve döviz bazlı enstrümanlar olacağını gösteriyor.

Rusya, Ukrayna gerilimi ve altın

Rusya ve Ukrayna gerilimi altın ve altın fonlarını da öne çıkardı. Yatırımcılar altın ve emtia seçeneklerini de göz önünde bulunduracaktır.

Altın fonlarının son altı ay getirisi yüzde 67

Altın fonları son üç ayda ortalama yüzde 67 oranında kazandırdı. İşte Altın fonlarının getirileri:

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VATANDAS22 Şubat 2022 17:32

    bi tarafina dolar tl balonu mu kacmis tr de tek sorun olan dunyanin en buyuk finansal balonu olan geziden bu yana sisirilen dolar tl balonunu analiz et arada:)