Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Beta Analizi ile hızlı hisseler nasıl bulunur?

11 Nisan 2018, 13:51 - -

Beta analizi ile endeksten hızlı ve yavaş hareket eden hisseleri bulabilirsiniz. İşte endeksten hızlı ve yavaş hareket eden 10 hisse.

Piyasalarda hareketlenme ve oynaklık arttığında “volatilite” kavramı daha sık duymaya başlanır.
‘Volatilite’nin borsadaki karşılığı hisselerin oynaklığıdır. Kimi hisselerin gün içindeki oynaklığı fazla iken kimi hisselerin oynaklığı azdır. Hisse ya da endekslerin oynaklığını ölçmeye yarayan gösterge ise “Beta”dır.

Beta nedir?
Beta değeri istediğiniz zaman aralığındaki günlük getirileri kullanarak endekse göre hesaplanır ve risk göstergesi olarak kullanılır. Beta 1'e yakın ise hisse ile endeks aynı şekilde hareket eder. Beta 1’den büyük ise hisse endeksten daha hızlı düşer veya yükselir. Beta 1’den küçük ise hisse endeksten daha yavaş düşer veya yükselir. Yani beta katsayısı bir hisse senedinin endekse karşı duyarlılığını göstermektedir.

Betayı örnek ile açıklarsak; Eğer bir hissenin betası 1 ise, endeksin yüzde 10 arttığı bir dönemde o hissenin yüzde 10 değer kazanması, endeksin yüzde 10 düştüğü bir dönemde ise o hissenin yüzde 10 düşmesi beklenir. Diğer taraftan, eğer bir hissenin betası 0.5 ise endeksin yüzde 10 yükseldiği bir dönemde o hissenin yüzde 5 yükselmesi, endeksin yüzde 10 düştüğü bir dönemde ise, o hissenin yüzde 5 düşmesi beklenir. Aynı şekilde bir hissenin betası 1.5 ise, endeksin yüzde 10 arttığı bir dönemde o hissenin yüzde 15 değer kazanması, endeksin yüzde 10 düştüğü bir dönemde o hissenin yüzde 15 düşmesi beklenir. 

Borsa Bilgi Portalı Finnet 2000 (www.finnet2000.com) İnternet sitesini kullanarak borsadaki şirketlerin beta katsayısı analizlerini yaptık ve sonuçları şöyle;

Beta Katsayısı en düşük 10 hisse

11 Nisan itibariyle yılbaşından bugüne yaptığımız beta analizine göre beta katsayısı en düşük endeks hissesi -0,0583 ile Kipa Ticaret olarak karşımıza çıkıyor. Kipa Ticaret’in betasının -0,0583 olması endeksin hareketine göre duyarlılığının düşük olduğu ve (-) değeri ile de endekse göre ters yönlü hareket ettiğini gösteriyor. Kipa Ticaret haricindeki diğer hisselerin betaları düşük olsa da (+) beta değerleriyle endeksle aynı yönlü hareket ettiklerini gösteriyor. Anadolu Efes, Ayen Enerji, GSD Holding, Enerjisa Enerji, Işıklar Enerji, Bim Mağazaları, MLP Sağlık Hizmetleri, Çemaş Döküm ve TÜPRAŞ listedeki diğer şirketler.

Beta Katsayısı en yüksek 10 hisse

Beta katsayısı en yüksek endeks hisselerini incelediğimizde ise yılbaşına göre en yüksek oynaklığa sahip hisseyi Koza Madencilik olarak görmekteyiz. Koza Madencilik 1,89 betasıyla neredeyse endeksin 2 katı oranında oynaklık göstermiş. Zorlu Enerji 1,6105 ve İhlas Gayrimenkul 1,5965’lik betalarıyla Koza Madenciliği takip ediyor. Garanti Bankası, Datagate Bilgisayar, Gözde Girişim, Türk Hava Yolları, İş Bankası (C), Vestel ve İpek Doğal Enerji endeksten hızlı hareket eden hisseler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)