İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Bedelsiz verme potansiyeli yüksek hisseler

05 Ağustos 2020, 13:09 - -

Para piyasalarında yaşanan TL sıkışıklığı sonucunda yabancıların TL yaratmak için hisse ve tahvil satmaya başladıkları görülüyor. Bu nedenle borsa endeksi sert bir satışla 1.068 seviyesindeki 50 haftalık ortalamasına kadar geri çekildi. Bir tepki verdi ancak henüz güçlü değil. Kritik seviyelerdeyiz. TL sıkışıklığının devam etmesi satışları tetikleyen en önemli unsur.

Böyle bir ortamda farklı kategorilerde hikayesi olan hisseler ön plana çıkabilir.

Bu şirketler içerisinde bedelsiz potansiyeli olan hisseler ön planda olacaktır.

Bedelsiz sermaye artırımı, bir işletmenin iç kaynaklarını kullanarak (öz sermayesinde bulunan kalemleri kullanarak) ödenmiş sermayesini artırması işlemidir.

Bedelsiz sermaye artırımı hâlihazırda bulunan öz sermaye kalemlerinin ödenmiş sermayeye eklenme işlemi olması nedeniyle işletmeye ilave nakit giriş sağlamamaktadır.

Bir işletmenin gelecek dönemde bedelsiz sermaye artırımına gideceğine dair beklenti ve artırım büyüklüğü “bedelsiz potansiyeli” ile ölçülmektedir. Bedelsiz potansiyeli öz sermayenin ödenmiş sermayeye oranı ile hesaplanmaktadır. Bedelsiz sermaye artırımı sonucunda hisse fiyatı bedelsiz oranı kadar düşer, elinizdeki hisse miktarı artar.

Örneğin %100 bedelsiz hisse veren ABC şirketinin sermaye artırımı öncesi fiyatı 100 TL olsun ve elimizde de bu hisseden 20 lot olsun. Hisse bölündüğü gün 50 TL baz fiyatla işlemlere başlar ve elimizdeki 40 lot olur. Hissenin elinizdeki miktarı çoğalmış ancak fiyatı düşmüştür. Yatırımcı algısı daha önceki fiyatları odaklandığı için hisselerin yükselme beklentisi artar.

Ege Endüstri’nin özkaynakları 741,612,939 TL. Ödenmiş sermayesi ise 3,150,000 TL. Özkaynak/Ödenmiş Sermaye oranı= 741,612,939/3,150,000= 235.43. Yani şirketin yüzde 235 oranında bedelsiz verme potansiyeli var anlamına geliyor bu.

Özetle öz sermaye altında ne kadar birikmiş kaynak varsa onların ödenmiş sermayeye eklenme olasılığının yüksek olduğu varsayılmaktadır. İşletme için bedelsiz sermaye artışı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır, yıllarca öz kaynak kalemlerini ödenmiş sermayeye eklemeden faaliyetlerine devam edebilir.

Yüksek bedelsiz verme potansiyeli olan şirketlerin fiyatları da yüksek. Bu şirketler de Warren Buffett’ın Berkshire için uyguladığı yöntemi uyguluyor olabilir. Warren Buffett bilerek A grubu hissedarlara bedelsiz vermiyor. Çünkü bunun kötü yatırımcıları uzak tutup uzun vadeli yatırımcıları şirkette tuttuğuna inanıyor.

Bedelsiz verme potansiyeli yüksek şirketleri web tabanlı temel analiz platformu Stockeys’i kullanarak listeledik. Listedeki şirketler şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (38)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)