Ana SayfaYazarlarSerdar UlucaGrafikler Ne Diyor
Serdar Uluca [email protected] Serdar Uluca

Banka hisselerinin yıldızı parlıyor mu? Grafikler ne diyor?

02 Kasım 2018, 08:10 - -

Geçtiğimiz  Ekim  ayında Türk Lirası  Emerging Markets (EM) içinde  Brezilya  Realiyle birlikte  dolara  karşı  %10’ a  yakın  değer kazandı…Ancak  aynı  performansı  Bist 100 ‘de  göremedik…Bist deki  satışların  arkasında   Ankara’dan  gelen  yerel seçimlerde  Akp  -Mhp ittifakının  olmayacağı haberleri ve  Gelişmiş  Ülke Borsa  Endekslerinde  yaşanan  satış  dalgasının  yarattığı tedirginlik  etkili oldu.Ancak  yabancı  takas  oranlarında  bir azalma  göremedik,satışlar  yerli yatırımcılar  ile  göreceli olarak  düşük hacimlerle gerçekleşti

4 Kasımda  başlayacak  Amerika’nın İran’a yönelik yaptırımları,5 Kasım Pazartesi günü   açıklanacak   Türkiye Ekim Ayı Enflasyon  rakamları,6 kasımda  Abd  senatosu  Ara seçim  sonuçları  gibi   volatilite  yaratabilecek  gelişmeler  var önümüzde…

Suriyedeki  jeopolitik gelişmeler  de önemli  risklerden biri…Kasım  Fed toplantısından  bir faiz  artırımı  beklenmiyor ancak  Aralık toplantısında  faiz artırımı gelebileceğini  Fed  tutanaklarından  çıkarabiliyoruz….

2019  genelinde de  3 kez  faiz  artırımı  yapacağı  konuşulan Fed ‘in  parasal  sıkılaştırmadaki şahin  tutumu ,Dolar endeksi ve ABD  tahvillerini  yukarı  çeken temel  nedenlerden biri  olmaya devam ediyor….

Bu gelişmeler  EM  dostu  değil… Ancak  geçen  yazımda da  vurguladığım  gibi  Türk  varlıkları  başta  TL  ve Bist 100 olmak üzere yaşanan aşırı  değer  kaybının  telafisi  sürecinde  olmaya devam ediyor… Değer  kayıplarında  ortalamalara  geri  dönme (mean  reversion)eğilimi  devam ediyor….

TL‘de başlayan  bu pozitif ayrışma trendinin   önümüzdeki  dönemde  düzeltmelerle beraber  Bankalar öncülüğünde  Bist100 endeksinde de  görülebileceği düşüncesindeyim….

Bankaların  Yıldızı parlayabilir…Dolar  bazında  tarihsel  düşüklerde işlem gören  bankaların  öncülüğünde  yeni bir çıkışın başında  olabiliriz….Hem  fk  hem de  pd/dd çarpanlarına  göre  de  cazip  fiyatlarda  olan bankacılık  sektörü grafikleri  de  dikkat çekici….Birlikte gözatalım…

                                                                             XBANK /USD       Matriks

Bankacılık endeksindeki düşüş  trendinin bittiğini  artık yükseliş  trendi  içerisine  girdiğini gösteren  temel  dayanağımız  yukarıdaki  bankacılık endeksinin   usd  bazında  grafiğidir. 17 Ekim'de gerçekleşen bu pozitif kırılma sonrası Bist100'de görülen sert satışlara  rağmen ,trendin  üstünde  kalmaya  devam  etmesi teknik olarak anlamlıdır. Daha detaylı   analizlerimizi  grafiknediyor.com  da  bulabilirsiniz… XBANK usd  dün 20619  kapattı…Yeşil okla  gösterilen seviye  18500 aşağı  kırılmadıkça bu pozitif  görüntü  aktif  olmaya  devam edecektir..

                                                                          XBANK/XUSIN      Matriks

Bist100  Bankacılık endeksi  ile  Sanayi endeksi  karşılaştırmalı  grafiği.. Payda  Xbank (Bankacılık Endeksi) var  payda da  Xusin  (Bist100 sanayi endeksi var)Bu grafiğin yukarı  gitmesi  bankaların  sanayi  hisselerine  karşı daha yüksek  performans göstereceğini,aşağı gitmesi ise sanayi hisselerinin  banka  hisselerini outperform edeceğini  gösteriyor…Grafikten görüldüğü gibi  düşüş trendi  yukarı kırılmış durumda… Yani; senenin başından  beri  bankaların  sanayi hisseleri  karşısındaki negatif teknik  görünümleri sona ermiş  görünüyor..

                                                                                     XBANK             Matriks

Bankacılık Endeksi  TL  bazında  dünkü  kapanışı 113828  oldu…Grafikten  görüldüğü  üzere  120.000  seviyelerinde (kırmızı  üçgen ile  gösterilen) bir  direnci var…Bu direncin kırılması  durumunda  Tobo (Ters Omuz Baş Omuz) formasyonu  aktif olacağından  yukarı  hareketler daha da sertleşebilir… Ekranlarınızda  bu endeksi  izlemeniz  doğru  kararlar almanız  açısından önemli  olacaktır…120.000 geçilmesi  durumunda  formasyon  boyu (x) kadar  yukarı  gitmesi  gündeme  gelecektir… En üstde Mavi  çizgi ile  gösterilen bölge  yaklaşık  160.000 endeks seviyesini  işaret ediyor…

XBANK  için  104000 seviyesinin  altı  ise  pozitif teknik  görünümü   ortadan  kaldırır…

                                                                            USDTRY/BİST100    Matriks

Son olarak  Usd ile Bist100 arasındaki  korelasyonda  son durum nedir  bakalım … Düşüş trendine  girmesi  Bist100 için olumlu/Usdtry için Olumsuz… Yükseliş  trendine  girmesi  Bist100 için Olumsuz/Usdtry  için olumlu… Gördüğünüz  gibi  mayıs  2018 den  itibaren  devam  eden  uptrend (borsanegatif,usdtry  pozitif trend) kırmızı  kare  içinde gösterilen alanda  aşağı  kırılarak  sona ermiş   durumda… Kırmızı  okla  gösterilen  seviye  yukarı  kırılmadıkça  bu pozitif  görünüm  aktif  olarak  kalacaktır. Yani  borsa  pozitif  usdtry negatif  trend  şu aktif..

17 Ekim  tarihli  yazımda     bu tür  kırılmalardan sonra  neler  yaşandığını  detaylı  analiz  etmiştik…Okumayanlar  tekrar gözatabilirler…

Herkese  iyi  hafta sonları

Bol kazançlar dilerim…

www.grafiknediyor.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)