İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Avrupa Merkez Bankası 1 trilyon € alım yaptı da ne oldu?

06 Eylül 2016, 12:23 - -

ECB parasal gevşeme programına başladıktan 16 ay sonra bu hafta varlık alımları toplamı 1 Triyon € rakamını aştı. Alım tutarlarının dağılımına baktığımızda 238 milyar € Alman, 189 milyar € Fransız, 164 milyar € İtalyan devlet/özel sektör tahvili aldı.

ECB geçtiğimiz ay banka dışı varlıkları da alacağını duyurmuştu ve  bu işlemlere başladı. Bilançoda 20,5 milyar € şirket tahvili var, varlığa dayalı menkul kıymetler (yapılandırılmış finansal ürünler) toplamı ise yine yaklaşık 20 milyar € oldu.

ECB tüm bunlar yetmediği için Eylül ayındaki toplantıda QE vadesini en az altı ay daha uzatacak.

Aylık 80 milyar € alım rakamı ile hesaplandığında ECB bu sene sonuna kadar alınabilir kalitedeki bonoların yaklaşık yarısını almış olacak.

Bilançodaki varlıkların artış hızı müthiş:

Bu kadar tahvil alında da ne oldu, ekonomiler büyüdü, işssilik azaldı, üretim coştu mu? Kesin cevap vermek zor ama işe yaradığı pek söylenemez.

Mevsimsel ayarlanmış işsiz sayısında pek bir değişim yok:

Gençlerde işssizlik oranları bazı ülkelerde %50!

ECB bilançosu büyümesi ile üretim artışı ve enflasyon beklentileri zıt şekilde gelişiyor:

ECB’nin yaptığı faizleri düşürerek tasarruf sahiplerinin kazanacakları rakamları bankalara ve spekülatörlere aktarmaktan başka bir şey değil. Piyasaları bozması da cabası. Hisse senetleri aşırı değerleniyor ama düşemiyor, bonolar eksi faizle işlem görüyor ama hala daha bunları alanlar var.

Parasal deneylerle bir yere varılamayacağı açık, sorunun kökeni başka yerlerde.

Anlaşılan o ki AB deneyi çok başarılı şekilde ilerlemiyor. Son Almanya seçimlerinde politikalarını “istemezük” olarak özetlenecek şekilde yabancı düşmanlığı ile oluşturan daha yeni kurulmuş bir parti Merkel’in partsini geçti. LePen Frexit’i konuşalım diyor. Bir sonraki ayrılık oylamasının Macaristan’da olacağı speküle ediliyor.

Bu durumdan bizim bankacılık sisteminin mutlak surette yararlanması gerekiyor. Malum Avrupa’da pozitif faiz çok azaldı. Yapılması gereken bizim buradaki bilanço varlıklarını paketleyip paketleyip ECB bilançosuna aktarmanın bir yolunu bulmak. Bunu söylemek yapmaktan çok daha kolay ama bu gerçekleştirilebilirse Türkiye’nin uzun süredir aradığı kaynak böylece bulunmuş olur ve sistem de tekrar büyümeye başlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)