İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Artık hata yapma lüksümüz kalmadı

26 Eylül 2016, 10:23 - -

BORSADA GEÇTİĞİMİZ HAFTA

Geride bıraktığımız haftada BOJ ve FED yetkililerinden piyasayı bozacak bir açıklama gelmeyince borsalar genelde pozitif hareket etti. BİST100 Eylül ayının getiri olarak en iyi haftasını geride bıraktı. Borsa 5 günün üçünde yükseldi toplam getiri %4,91 olarak gerçekleşti:

Geçtiğimiz hafta XU050 hisselerinin sadece 1 tanesi düştü, 49’u yükseldi. Pozitif olarak BJKAS ve GOODY dikkat çekerken sektör havacılık, telekom ve gübre hisseleri BİST100’e göre geride kaldılar.

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi  haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta yükseldi:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, Haziran ayında 2016 getirisi %5,59’a kadar geriledikten sonra darbe girişimi öncesinde %16,49’a yükseldi. Darbe girişimi sonrasında 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi. Geçtiğimiz hafta kapanışında ise 2016 yılı getirisi %11,98’e yükseldi.

Son 1 ayın getirilerinde KOZA grubu hisseleri yatırımcısına büyük kazançlar sağladı. SPOR endeksinde ise GSRAY’ın Riva projesi beklentisi fiyatlara yansıdı. Gayrımenkul sektöründe genelde spekülatif hisseler öne çıkarken borsanın taşıyıcı gücü bankalar bir hayli iyi performans gösterdiler.

Takip ettiğimiz 419 hissenin 299 adedi pozitif getiri elde ederken spekülatif hisseler yine ve daima lider:

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %6,19. Bu hafta bu grup ortalama getiri %5,51. IPEKE, KOZAA ve listenin liderliğini bırakmıyorlar KOZAL, SASA, SAFGY ve TKNSA listenin en üstünden en altına doğru indiler. En çok irtifa kaybeden MNDRS oldu.

Bir önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %6,03 kaybettiren zayıf hisseler grubu bu hafta %4,84 yükseldi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta zarar etti.

Bu haftanın BİST100 kaybettiren – kazandıranları:

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerinin çoğunluğunu spekülatif grup oluşturuyor.

 

Yılın kazananlar lideri OYLUM olarak devam ediyor, TCHOL ikinci, UTPYA üçüncü sırada. MENBA, AVHOL, TRNSK değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

KIPA, CRFSA, GOODY, SKBNK bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.

Diplerine yakın hisseler:

TUPRS, dip seviyesi civarında işlem görüyor.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

ECILC, PETKM, EKGYO, ULKER zirvelerine çok yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

HALKB, VAKBN, ISCTR, YKBNK ucuz listede yer bulmuş durumda. THYAO ise pahalılıkta zirveye yaklaşıyor.

Piyasa Değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

OTKAR lider. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemde başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

PD/DD listesinden eksi defter değerli hisseler çıkarıldı.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında ALGYO, TRGYO, KOZAL, TAVHL, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında GSDHO, GOZDE, KARSN,SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler piyasa düzeldiğinde olumlu performans sergilemişti. EV/EBITDA oranları cazip şirketlerin sayısı oldukça fazla.

BİST100 en değerli şirket 35,2 milyar TL ile GARAN, en düşük değerli şirket  183 milyon TL ile METRO.

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 son 1,5 yıldır 2015 Şubat ayı tepelerinden gelen alçalan trend ile mücadele ediyor ve bir türlü kalıcı olarak kıramıyor. Ağustos ayında iki defa (79300, 79041) ile alçalan trende çok yaklaştık, ayın zirvesinden 5000 puan savrulduktan sonra kapanış 76884 ile direncin uzağında gerçekleşti . Eylül ayında 80000 ile trendin üstüne çıktık ama tam trendin üstünde kalıcı kapanışa hazırlanırken Moody’s not düşürdü..

Haftalık grafikte RSI(14) 50 üzerine çıkmıştı, MACD ise sıfırın hemen altında yatay.

Endeks darbe girişimi ve SP sonrası DAX ve SP500e karşı ciddi gerilemişti, aradaki fark yabancı endekslerin gerilemesi ile kapanmaya başlamıştı bu hafta tekrar açılabilir:

XU100 9,10-11,10 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,10.

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 9,59, BİST30 F/K ise 9,65 oldu. BİST100 ortalamaya göre %5,29 ucuz. Ağustos ayında 2013 yılından bu yana ilk defa alt sınırın da altına gelmiştik, endeks o noktadan tepki verdi. Bu hafta BİST100 f/k ortalamaya doğru momentum kazandı..

Cuma geç saatlerde Moody’s Türkiye’nin notunu yatırım yapılır seviyenin altına düşürdü. Bunun etkisi kaçınılmaz olarak piyasaya yansıyacak. TL’nin USD karşısındaki değer kaybı 2,95-2,9930 oldu, bu tam olarak borsaya yansırsa %3-4 civarında bir gerileme –bugün için- bekleyebiliriz.

Önümüzdeki günleri ise TL’nin performansı belli edecek:

Aylık grafik TL’nin 2,8-300 aralığında hareket ettiğini gösteriyor. Bu aralık kırılmaz kırılır ise de 320-300 bandına oturursa BİST üzerinde etki sınırlı kalır. TL serbest bir şekilde değer yitirmeye başlarsa borsa da bir noktada mutlaka düşüşe katılır. Moody’s sonrası FITCH gelecek. FITCH de negatif izlemede. Notu FITCH de indirirse işlerin iyi gitmeyeceğini söyleyebiliriz. Moody’s siyasi diyerek atlatılabilir ama FITCH de notu indirirse olayın siyasi değil ekonomik olduğu algısı ağır basar bu da bizim son 10 yılın hikayesini geçersiz kılar. Artık hata yapma lüksümüz kalmadı, bu saatten sonra yaptığımız işlerin çoğunun doğru olması gerekir. Her yanlış ateşe biraz daha benzin dökecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)