Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Aroon göstergesi alımda olan yükselişteki hisseler

04 Mayıs 2020, 13:10 - -

Hisselerin teknik gösterge değerlerini tüm hisseler için taratarak çıkıştaki hisseleri inceleyebilmek mümkün. Aroon teknik göstergesini ve hisselerin üst üste son yükseliş gün sayılarını göz önünde bulundurarak FTA 4.0 Teknik Analiz Paketinin “Hisse Bul” analiz aracını kullanarak bir liste oluşturduk.

Aroon indikatörü alımda olan yükselişteki 50 hissenin tamamı
Bu liste tamamen teknik indikatöre göre oluşturulmuştur. Listedeki şirketlerin F/K oranları 15 seviyesinin üzerindedir. Bazıları için de son dört çeyrek karlılıkları negatif olduğu için hesaplanamamıştır. Bu hisseler değerlendirilirken hissedeki yükselen gün sayısı da göz önünde bulundurulmalıdır. Aralıksız olarak yükselen hisselerin ciddi risk oluşturabileceği, haberleri, son gelişmeleri, defter değerleri ve F/K oranları mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Aroon indikatörü alımda olan yükselişteki 50 hissenin tamamının listesi şöyle:

 

Aroon göstergesi nedir?

Aroon indikatörü Tushar Chande  tarafından geliştirilmiştir. Aroon Sanskritçe bir kelime olup şafağın ilk ışıkları yada gecenin gündüze dönmesi  anlamındadır. Aroon indikatörü hisse senedi fiyatlarının trend periyodundan alım-satım periyoduna geçtiğini sezmenizi sağlar. Bu sezinleme en son x-periyot tepe ile en son x periyot dip arasında nekadar zaman geçtiği hesaplanarak oluşturulur. Bu sebeple Aroon indikatörü  iki çizgiden oluşur. Bunlardan bir tanesi en son x-periyot tepe üzerinden  ne kadar zaman geçtiğini (Aroon Up), diğeri ise en son x-periyot dip üzerinden ne kadar zaman geçtiğini gösterir (Aroon Down).

Aroon indikatörünün aldığı değerler Stokastik indikatörü gibi 0 ile 100 arasındadır. Normal olarak 14 günlük bir periyot düşündüğümüzde eğer hisse senedi yeni bir 14 günlük tepe yapıyorsa Aroon Up =100 olur. Eğer hisse senedi 14 günlük bir dip yapıyorsa Aroon Down=100 olur. Eğer hisse senedi 14 gündür yeni bir tepe yapmadıysa Aroon Up=0 olur. Benzer şekilde eğer son 14 gündür yeni bir dip yapmadıysa Aroon Down=0 olur.

Alım-satım sistemlerinin bilinen en önemli problemi pazarın bir trend içinde mi yoksa yatay seyir içinde mi olduğunu belirlemektir. Trend izleyen indikatörler (MACD ve hareketli ortalamalar gibi)  pazar yatay seyire girdiğinde manalı sonuçlar üretmezler. Diğer taraftan aşırı alım ve aşırı satım osilatörleri ( ki bunlar yatay seyirede iyi sonuçlar verir) trend bölgelerinde aşırı tepkiler verirler ve pozisyonların erken kapanmasına yol açarlar. Aroon indikatörü esas olarak bu iki tip indikatörden hangisinin daha iyi çalışacağını anlamanıza yardım eder.

Aroon indikatörünü kullanırken üç önemli noktaya dikkat etmelidir. Uç noktalar (0-100) , paralel hareketler, kesişmeler.

Uç noktalar: Aroon Up 100 değerinde iken güç göstergesidir. Eğer Aroon Up devamlı 70 ile 100 arasında seyrederse yeni bir yukarı trend sözkonusudur. Aroon Down ise 100’ e ulaştığında olası zaafiyet ihtimal dahilindedir. Eğer Aroon Down devamlı 70 ile 100 arasında seyrederse yeni bir aşağı trend sözkonusudur.

Güçlü bir yukarı trend Aroon Up’ın devamlı 70 ile 100 Aroon Down’ın ise devamlı 0-30 değerleri arasında kaldığı dönemlerde gerçekleşir. Bunun tersi güçlü bir aşağı trend Aroon Down’ın devamlı 70 ile 100 Aroon Up’ın ise devamlı 0-30 değerleri arasında kaldığı dönemlerde gerçekleşir.

Paralel hareketler: Aroon Up ve Aroon Down birbirlerine paralel hareket ederse (yaklaşık aynı değerlerdeyse) konsolidasyon ihtimali yüksektir. Bu durumun bir kesişme veya uç nokta gerçekleşinceye kadar devam etmesini bekleyebilirsiniz.

Kesişmeler: Aroon Down Aroon Up üzerinde iken kesişirlerse olası zayıflık muhtemeldir. Fiyatların düşmesi yönünde beklenti yaratır. Eğer tersi sözkonusu ise olası bir güç gösterisidir. Yukarı trend ihtimali vardır.

Liste FTA 4.0’da nasıl oluşturuldu?

FTA 4.0 Teknik Analiz programında hisse bul bölümünden

Aron göstergesine göre “al” veren hisseler oluşturularak,

Bütün hisseler taratılmış ve sonuçlar listelenmiştir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali keskin13 Aralık 2021 01:25

    Finans bank nolur yillardir bekliyoruz

  • ÖMER SEYREK10 Mayıs 2020 05:48

    ANALİZ İNDİKATÖR VESAİRE İŞE YARASAYDI ANLAYANLAR NEDEN ZENGİN DEĞİLLER. :D 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU05 Mayıs 2020 00:03

    bunlara ne gerek var.galip öztürk, rıza ışıklar bir kaç süpekülatör sorup girden bu proğramdam  daha çok para kazandırır.madem öyle kazandırıcı bir proğram var Worron Baffet neden kayıp etti hemde 53 milyar Dolar.

  • fafa04 Mayıs 2020 19:15

    RTA,EKİZ, GÜLLER ne ne zaman dönüşe geçecek?Altta kalanın canı çıkacak,çünkü kontrolden çıktı.

  • Hakan uz04 Mayıs 2020 15:09

    Geçirme zamanı gelmiş demekki

  • Arpacı 04 Mayıs 2020 14:21

    Aroon maroon deyip millete yazık etmeyin. Listeye bak ekız var rta var guler var bunlara girmek aşırı riskli şuan belki rta tamam glryh de tamam ama ekız 30 gündür tavan tavan gidiyor. Spk ne yaptı bu hisseye hiçbirşey