İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Amerikan piyasaları sallandı mükemmel fırtına yolda

22 Mart 2017, 11:09 - -

Dünkü yazıda piyasaların yeni alıcı bulmakta zorlandığına değinmiştim. Trump sonrası oluşan hisse çılgınlığı ekonomiler büyüyecek işler açılacak beklentileri yerini yavaş yavaş bu olmayacak galiba söylemlerine bırakmaya başladı. Dün Amerikan piyasaları Trump geldikten sonra ilk defa bu kadar fala geriledi. Gerilemeye uydurulan sebep ise sağlık reformu ile ilgili haberlerdi. Sağlık reformu haberleri gelmese başka bir şey de gelirdi çok önemli değil.

Öncü gösterge olması ile önemli bir indikatör olan ve reel ekonomiyi temsil eden DJI TRAN endeksini dün ele almıştık. Tekrar bakalım dün ne olmuş:

DJT ve S&P500 endeksleri arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için ikisine bu yıl için birlikte bakalım:

Grafiği incelemek için: https://goo.gl/Pd6jWy

Dün SP500 vadeli kontratları resmen çakıldı, bugün de satış devam ediyor. 50 puanlık düşüş bir kontrat için 2500 dolar kâr zarar demek:

Sadece borsa değil Amerikan doları da dertli. Tüm yükseliş boyunca borsa ile birlikte dolar da değerlenmişti. Doları UUP fonu le gösterdim:

Dolar değer yitiriyor, borsalar değer yitirmeye başladı, emtia altın hariç değer yitiriyor. Bunun anlamı ancak şu şekilde olabilir: Küresel riskler artıyor, ekonomiler büyümeyecek, enflasyon artacak.

Doların uzun vadeli grafiği de Titanik gibi batmaya hazırlanıyor görüntüsünde:

Sekiz yıldır borsalarda inanılmaz bir ralli yaşandı. Bu ralli endeksleri yukarı taşıdıkça yatırımcı yeter artık burası sondur deyip endekse karşı pozisyon aldı ve kaybetti. Bu saatten sonra her gerileme alım fırsatıdır diyerek kaybetme dönemi başlıyor olabilir. Dünkü yazıda ele aldığım gibi Trump üzerindeki baskının dozu her gün daha da artıyor. Oluşabilecek bir sürü olumsuz gelişmeyi Trump’ın üzerine atıp hem Trump’tan kurtulup hem de piyasaları düzeltmeye götürmek isteyebilirler.

Tüm bunların bize etkileri nasıl olabilir? Bizim borsa harika ekonomimiz sayesinde mi yükseliyor yoksa yurtdışı uçtu gitti bize de bunun etkisi mi geldi? Hemen bakalım:

BİST100 yükselişi SP500 hareketlendikten 2-3 hafta sonrası başlamış. Uzaklarda başlayan şimdilik sert esmeyen rüzgarlar kelebek etkisi ile bize fırtına olarak yaklaşıyor olabilir. Önümüz referandum, referandumda evet de hayır da çıkabilir. Sonucun ne işsizlikle ne ekonomi ne de enflasyon ile bir ilgisi olacağını sanmam. Biz uzunca süredir ekonomi yönetimini bıraktık günü kurtarmaya bakıyoruz.

Borsada bu yılın başından itibaren endeks getirisi civarında ve daha iyi olan sektörlere baktığımızda çoğunluğunun reel ekonomiyi temsil etmediğini ve spekülatif olduğunu görebiliriz:

BİST100 son 10 yılda iki defa geri döndüğü seviyeye tekrar geldi. Buradan yukarı hareket olabilir mi kesinlikle göz ardı edilemez ama olasılık düşük:

Küresel ölçekte borsalarda bir hareket başladı, bize etkisi kaçınılmaz. Ortalık durulmadan ucuzladı alalım demek için erken.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet aydin22 Mart 2017 13:54

    Defalarca 50bine düsecek diye giremedik borsaya.Hisseler uctu gitti.Şimdi düşse bile 70binin altı çok zor duruyor.Dolar bazinda bist ucuz doğru, enflasyon da hisse degerlerini eritiyor doğru.Ama bir gercek var:Borsa gelecege dair umutlari satin alir ve bizde de umut yok gibi