İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Amerikan küçük şirketleri düşüş sinyali veriyor

18 Ekim 2016, 08:12 - -

Amerikan piyasaları özellikle Dow Jones Industrial ve SP500 endeksleri tüm dünyada çok yakından takip edilen piyasalar. Bu piyasaların lider özelliği diğer piyasaların da mutlaka bir şekilde etkilenmesine yol açıyor. Avrupa’da başlayan ve derinleşen bir satış akşam ABD seansında Amerikan endekslerinin alımla kapanmasının ertesinde alıma dönebiliyor. Genellikle satış trendleri Avrupa’da başlar başlamaz 1-2 gün içerisinde ABD piyasalarında durduruluyor. Hepimiz ekrana bakıp DJI, SP500 düşmedi o zaman bizim piyasalarımız neden düşşün ki bizim piyasalarımız da düşmeyecek diyoruz. Ülkelere has spesifik bir olay yoksa bu denklem çoğu zaman tutuyor. Bizim piyasamızı ele alalım, darbe girşimi sonrası şok bir şekilde düştü, sonra geri geldi, Moody’s sonrası düştü geri geldi. BREXIT oldu İngiltere piyasası çakıldı sonra geri geldi. Satışların en büyük özelliği derinleşmemesi. Satışlar ancak ABD piyasalarında derinleşirse diğer piyasalarda derinleşiyor.

ABD piyasalarında küçük şirketler endeksi Russell 2000 bizdeki benerlerinin aksine piyasanın gücünü ölçmekte bir risk göstergesi olarak kullanılır. Küçük şirketlerin SP500’e göre daha iyi performans göstermesi piyasanın gücü olarak kabul edilir, daha kötü performans göstermeye başlaması ise risk-off, riskten kaçınma/satış başladığını gösterir.

Aşağıdaki grafikte Russell 2000 / SP500 grafiği ile birlikte SP500 performans grafiğini gösterdim. Son 5 yılda ne zaman Russel 2000 SP500 endeksine göre güç kaybetmeye başlıyor o zaman ana endeks de patinaja başlıyor:

Geçmiş grafiklerde dikkatten kaçırılmaması gereken önemli unsur Russel 2000 zayıflmaya başlar başlamaz SP500 gerilemiyor, piyasa katılımcıları bir şekilde Russell 2000 endeksinin zayıflığını test etmek istiyorlar. 2014 ve 2015 yıllarında böyle olmuş: Önce Russel 2000 düşmüş fakat SP500 güçlü kalmış, Russel 2000 geri geldikten sonra daha kuvvetli düşmeye başlayınca bu sefer SP500 endeksi de buna katılmış.

Grafikte kırmızı ile gösterdeğim bugüne geldiğimizde de 2014-15 yıllarına benzer bir durumda olduğumuzu görüyoruz: Russel 2000 zayıf ama daha ilk düşüşü başlatmış. Buradan geri gelmesi ve daha sonra tekrar kararlı düşmesi SP500 endeksini etkileyebilir. SP500 endeksi düşebilir mi

diyeceksiniz, zor ama düşebilir. Düşüş kalıcı olur mu tartışılabilir ki genelde kalıcı olmuyor. Grafikte de son 5 yıla bakıldığında SP500 endeksinin sürekli yükseldiği ve düşüşlerin sığ ve kısa süreli olduğuınu görebiliyoruz.

Son haftalarda ise 2200 seviyesi aşılamadı, 2100-200 arasında hareket devam ediyor:

SP500 vadeli kontratı 2180-2080 hareketini yaptı ve dipten yükseldikten sonra 2160-2100 hareketini gerçekleştirdi. SP500 ABD seçimlerine kadar bu çerçevede gidecek gibi görünüyor. Hillary’nin seçileceğine olan inanç piyasayı güçlü tutarken Trump seçilirse halimiz duman olur risk unsuru ise daha fazla yükselişi engelliyor görünüyor.

Trump seçilirse BREXIT benzeri bir senaryo olur. Her ne kadar tüm anketler iş bitti Hillary seçildi havasındaysa da sandıklar açılmadan kesin sonuç belli olmaz. BREXIT öncesinde de 55-45 gibi anketler çıkıyordu.

Russel 2000 ve XU100 grafiği de bize benzer bir resim gösteriyor: RUT yükseldiğinde BİST de yükseliyor.

Son dönemde bize has gelişmelerin yoğunlaştığı gerçeği RUT2000 ile 2016 yılındaki performans farkını açıklıyor.

Tüm piyasalar ABD seçimine odaklandı: Trump BREXIT, Hillary statüskonun devamı olarak kabul ediliyor. Seçim çok karlı fırsatlar getirecek aynen BREXIT de olduğu gibi, şimdilik yatay hareket devam ediyor RUT/SP500 risk göstergesi ise radarımızda olmalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)