İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Amerikan hisseleri sat diyor

03 Kasım 2016, 10:23 - -

Amerikan hisseleri kullanılarak pek çok yöntemle hisse endeksleri hesaplanabiliyor. Hesaplanan endekslere göre de bakış açısına göre yön uydurulabiliyor. Bu endekse göre yükseğiz ama bak böyle de bir endeks var ona göre dirençten döndük güneye yolculuk var diyen analistler çıkabiliyor.

Envayi çeşit endeksten biri olan Valu-Line geometrik endeksi aylık kapanışları ilginç bir fiyat hareketi içerisinde, bu endeks ciddi bir tepeden aşağıya yuvarlanmak üzere:

(Grafik: Kimblechartingsolutions. Yüksek çözünürlükte incelemek için grafik üzerine tıklayın)

Endeks 6 yıllık yükselen kanal içerisinde hareket ediyor. Son 1,5 yıldır zayıf. Endeks desteği kırarsa o zaman borsalarda şenlik olur. Endeksin desteğe yakın olması Amerikan Başkanlık seçimleri ile de uyumlu. Trump BREXIT olarak görülüyor ve seçilme şansı yüksek. Seçilirse endeks de desteğini kırabilir.

Endeks tanımında hesaplamaların geometrik olduğu ve medyan getiriye yakın olduğu söyleniyordu. Aynı yöntemi bizim hisselere uyarlayıp medyan getiriyi elde edersek durum beklediğimiz gibi çıkmıyor, BİST %50’si son 6 yıldır düzenli olarak kaybettiriyor:

Endeksin yarısı düzenli olarak değer yitirirken endeksin de bir yere gitmesi zor. Hesaplamayı ortalamaya çevirirsek:

Eşit ağırlıklı getiriler endeks getirisini neredeyse 6 katına ulaşmış durumda. Bizim endeks hesaplamamızda ciddi bir problem olduğu görülüyor ya yeni endekslere ihtiyacımız var ya da endeks hesaplama yöntemi değişmeli. Endeks bu haliyle çok bir fayda sağlamıyor.

Valu-Line göstergesini ortalama getirilere göre kurarsak fayda sağlayabilir:

Ortalama getirilerde anlamlı tepeleri işaretledim, 25/4/11, 28/5/13, 18/5/15, 18/4/2016. Son olarak 24/10/2016 tarihinde bir önceki tepeyi geçmeye çalıştık ve başarısız olduk görünüyor.

Ortalama getirilere göre endeksin yönü aşağı görünüyor. Portföy koruması, uzun pozisyonları satıp daha ucuza almak iyi bir alternatif olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat04 Kasım 2016 14:27

    intra bey sizi okuyor görüşlerinize değer veriyorum,teşekkür ederim.

  • İntra Bey04 Kasım 2016 08:57

    Sayın ozkok son cümleyi bir daha okuyun isterseniz:Ortalama getirilere göre endeksin yönü aşağı görünüyor. Portföy koruması, uzun pozisyonları satıp daha ucuza almak iyi bir alternatif olabilir.

  • Hayrettin ozkok03 Kasım 2016 16:19

    Alacağız ve satacağız öylemi gene saçmaladın beyefendi