İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Amerikan bonoları Trump'ı sevmedi!

11 Kasım 2016, 09:20 - -

Trump seçildikten sonra piyasalar coştu desek abartmış olmayız sanırım. Tüm hisse piyasaları ilk anda çakıldı sonrasında ise şiddetli geri dönüşler gerçekleştirdi. DJI endeksi tüm zamanların en yüksek fiyatına çıktı. Bu ralliye ise bonolar tam tersi katıldılar: Faizler yükseldi, fiyatlar geriledi.

9 Kasım’da bonolar tarihinin en kötü gününde en yüksek günlük faiz artışını kaydetti, fiyatlar %2,5 geriledi:

10 yıllık faizler ise uzun aradan sonra ilk defa %2 üzerine çıktı, temmuz başında faizler sadece %1,33 idi:

Amerikan bonolarındaki bu hareket sonrasında neredeyse tahvile yatırım yapmak isteyen kalmadı. Bu bir fırsat yaratmış olabilir. SP500 ile birlikte değerlendirdiğimizde son 3 yılın grafiğinde SP endeksinin bonolara karşı bu kadar şiddetli değerlendiği görülmemişti:

Böyle ani ve şiddetli hareketler sonrası çaktırmadan alşışlar sürekli görüyoruz. Bonolarda da benzer birşey olabilir.

Bono faizlerinin yükselmesinin ana sebebi Trump’ın iş başına geldikten sonra alt yapı harcamalarına yöneleceğini açıklamış olmasından kaynaklanıyor. Alt yapı harcamaları enflasyonu artıracak, enflasyn artınca da FED seri faiz artışları yapacak. Bu olasılık var ama kısa sürede gerçekleşecek bir olasılık değil. Önce Trump’ın göreve gelmesi, sonra da icraatlerine başlaması gerekiyor. Yellen’in durumu ne olacak o da önemli.

Piyasa 10 yılda gerçekeleşecek bir olayı 10 dakikada satın alınıp 20 dakika taşıdıktan sonra geri satabiliyor. Çok hızlandık, bonolardaki harekett de yeterince korkutucu oldu. Faiz düşse/fiyat yükselse bile alıcı ilgisi çok olmayabilir bu da karlılık olasılığı yüksek bir alım fırsatı yaratıyor.

Faiz yükselişinin en büyük etkilerinden biri TL üzerinde oldu, TL gelişmekte olan paralarla karşılaştırıldığında neredeyse en kötü performansa sahip:

TRY bu denli değer yitirmesine rağmen lokal bono ve borsamızda çok ters hareketler olmadı. Bunu olumlu not etmemiz gerekir. TL değerlenmeye başlar 3,10 civarına gerilerse pozitif etkisi bono ve borsada bu rakamdan çok daha fazla olur.

TL liderliğinde diğer Türk varlıklarının önünde haftaya aşılması gereken önemli bir politik risk mevcut: AB Dışişleri bakanları görüşmeleri askıya alıp almamayı tartışacaklar. Görüşmeleri askıya alırlarsa bunun etkisinin pozitif olmasını beklememek gerekir. Bu risk kazasız belasız atlatılırsa TL varlıklar değerlenir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)