İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Altın FED faizine dayanamıyor

09 Mart 2017, 11:13 - -

Altın 2011 yılından bu yana yatırımcılarını güldürmedi. Geçtiğimi haftalarda diplerden 1260’lar doğru yükseldiğinde bir umut vermişti ama bu uzun süreli olmadı. FED faiz artışı ve devam edeceğinin kesinleşmesi altın fiyatlarını uçurumdan aşağı yuvarladı.

Aşağıdaki grafikte GLD:SLV oranını gösterdik. GLD altın fonu, SLV ise gümüş fonu:

Tarihsel olarak baktığımızda altın gümüşten değerli olduğunda ki 2011 yılından itibaren böyle değerli metaller ve değerli metal şirketleri / üreticileri değer yitirdiler.

Altın: Gümüş oranı 2016 yılı başında düşmeye başlamıştı ve değerli metaller ve üreticileri de yükselmeye başlamıştı.

Altın 2 türlü değerlendiriliyor:

Enflasyona karşı koruma

Ve

Politik risklere karşı koruma.

İki unsurdan politik risklerin Trump ile birlikte artacağı düşüncesi altına son 6 aydır destek veriyordu. Değerli metal yatırımcıları şimdi dört gözle gümüş kontratının altından fazla değerlenmesini gözlüyorlar. Eğer rasyo burada aşağı kırılmazsa o zaman önümüzdeki dönemler alytın yatırımcıları için zor geçebilir.

Henüz altında yatırım yapmamış / altın yatırımı yapmayı düşünenler ise bu oranı takip ederek zamanlama yapmaya çalışabilirler.

Bir diğer takip edilmesi gereken ilişki ise GLD ve TLT arasında:

TLT uzun vadeli Amerikan bonolarına yatırım yapan fon. 2008 yılından bu yana Amerikan bonoları altından daha fazla değer kazandı. Bu rasyo 2017 yılında yukarı hareketlenir gibi oldu ama tıkandı.

Yukarıdaki rasyo ile ilgili nasıl bir pozisyon alınabilir?

TLT call opsiyonları alıp GLD call opsiyonları satabiliriz.

TLT put opsiyonları satıp GLD put opsiyonları alabiliriz.

İki stratejide hayli riskli. Varsayım ise altının TLT yani ABD hazine tahvillerinden daha hızlı değer kaybedeceği üzerine dayanıyor.

Altından daha hızlı değer kaybedebilecek bir diğer yatırım aracı da bitcoin olabilir. Elinde bu para birimine yatırım yapmış olanlar likite geçmeyi ciddi düşünmeli:

 

Çok ilginç bir ilişki de altın-BİST100 arasında var:

Düz çizgi altın: BİST100. Bu rasyo da yukarı doğru hareketlenmeye başlıyor. BİST yatırımcısı bu rasyonun yükselmesini istemez.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)