Prof.Dr.Emre Alkin [email protected] Prof.Dr.Emre Alkin

ABD'nin toparlanması kime yarayacak?

02 Şubat 2017, 09:23 - -

"Elbette Trump'a" diyenleri duyar gibiyim. Olabilir. Ancak işin gerçeği şu: ABD Ekonomisi çok önceden toparlanmaya başladı. Trump'ın vergi indirimleri mevzuat sadeleştirmeleri ve korumacılığının bu toparlanmada herhangi bir katkısı olmayacak. En azından orta vadede. 

Ronald Reagan da iktidara geldiğinde önce vergileri indirmişti. Ancak 2-3 yıl boyunca ekonomide herhangi bir kıpırdama olmamıştı. Bir gün az daha bir suikasta kurban gidiyordu. Hastanede yatarken ABD Ekonomisi toparlanmaya başladı. İkinci kez seçildikten sonra TIME Dergisi ile röportaj yapılırken "bir kere daha durgunluk olsa ne yaparsınız ?" diye sorulunca şu cevabı vermiş: "Kendimi vurdururdum, işe yarıyor galiba".
 
Şaka bir yana ABD Ekonomisi gibi devasa bir kütlenin 100 günlük icraatla kendine gelebilmesi imkanı yok. Ancak Trump akıllı. O da biliyor ki, ABD 2010 yılından beri ihracatını ciddi oranda artırıyor, son 1 yıldır işsizlik azalıyor, tüketici güveni ve sanayi endeksleri artıyor. Şirketlerin karları yükseliyor. Ancak, Trump için fark etmez. 
 
"Hepsi benim sayemde oldu" diyecek. Trump'ın Bakanları da aynı yoldan yürüyor. Bilim adamlarının veya kanaat önderlerinin söylediklerini kendilerini haklı çıkarmak adına eğip büküyorlar. AB'ye atanacak ABD Büyükelçisi "AB çok geçmeden dağılır" diye açıklama yapıyor. Sanki bir lisedeki tüm haylaz öğrencileri toplayıp 1 günlüğüne sorumlu makamlara oturtmuşlar gibi bir görüntü veriyor ABD.
 
İşin kötü tarafı, Trump ve kurmayları sadece 1 günlüğüne gelmediler. Böyle giderse ya istifaya zorlanacak ya da görevden alınacak. Ancak o gün gelene kadar dünyanın başı çok ağrıyacak. Öyle gözüküyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)