İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

8 kritere göre en iyi hisseler

03 Eylül 2019, 15:25 - -

Hisse seçiminde 8 kritere göre tüm hisseler filtrelendiğinde 10 şirket öne çıktı. Listede en yüksek piyasa değerine sahip şirket Arçelik. Büyüme oranlarında ise Koza, Kordsa ve Klimasan ön plana çıkıyor.

Hisse yatırımı için piyasada birçok oran kullanılıyor. Bu oranlarda piyasa ve defter değeri (PD/DD), fiyat kazanç oranı (F/K), hisse başı kazanç (HBK), net kar büyümesi, net satış büyümesi, cari oran ve esas faaliyet karı büyümesi en çok kullanılanlar arasında. Borsada işlem gören ve 2019 yılı Ocak-Haziran dönemi bilançolarını açıklayan şirketleri bu 8 orana göre inceledik. Piyasa değeri 300 milyon TL’nin üzerinde, net kar büyümesi, net satış büyümesi ve esas faaliyet karı büyümesi pozitif, cari oranı ve hisse başına karı 1’in üzerinde, piyasa değeri ve defter değeri 1,5’in ve fiyat kazanç oranı 15’in altında olan tam 10 hisse bulunuyor.

Belirlediğimiz kriterlere göre listeyi oluşturan hisseler Arçelik, Soda Sanayii, Koza Madencilik, Kordsa Teknik Tekstil, İpek Doğal Enerji, Yeni Gimat GMYO, Deva Holding, Borusan Mannesmann, Klimasan Klima ve Erbosan oldu.

En yüksek piyasa değeri: 11,6 milyar TL
Listedeki şirketler içerisinde en yüksek piyasa değerine sahip şirket Arçelik. Arçelik’in güncel piyasa değeri tam 11,6 milyar TL. Arçelik’i 5,5 milyar TL piyasa değeri Soda Sanayi ve 3,1 milyar TL piyasa değeri Koza Madencilik takip ediyor. Arçelik aynı zamanda 11,96 fiyat/kazanç oranı ile listedeki en yüksek F/K oranına sahip şirket. Klimasan Klima ise 3,10 fiyat/kazanç oranı ile en düşük F/K oranına sahip şirket.

Kârını en fazla artıranlar…
Listedeki şirketler içerisinde net kar büyümesi en yüksek olan yani geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre karını en fazla artıran şirket yüzde 2,196 ile Klimasan Klima oldu. Klimasan Klima 2018 yılının ilk yarısında 3,9 milyon TL kar açıklarken 2019’un ilk yarısında ise tam 89,7 milyon TL kar elde etmeyi başardı. Net satış büyümesi en yüksek şirket yüzde 68,11 ile Kordsa Teknik Tekstil olurken esas faaliyet karı büyümesi en yüksek şirket ise yüzde 94,90 ile Koza Madencilik oldu.

En Düşük PD/DD Borusan, En Yüksek HBK Erbosan’ın

Listede yer alan on şirket içerisinde en düşük PD/DD oranına sahip şirket yüzde 0,39 ile Borusan Mannesmann olurken hisse başı karı oranı en yüksek şirket yüzde 4,23 Erbosan oldu.

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)