Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

43 hisse için yatırım tavsiyesi

02 Ağustos 2019, 08:58 - -

Merkez Bankalarının kararları sonrası piyasalar

Geride bıraktığımız ayın en önemli üç gelişmesi kuşkusuz merkez bankalarının toplantılarıydı. Aynı gün sonuçlanan Avrupa (ECB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantıları sonrası gözler FED’e dönmüştü. 31 Temmuz FED toplantısı ile birlikte piyasalarda dolar, borsa ve faizde yeni fiyatlamalar oluşuyor.

Temmuz ayının sonunda gerçekleşen merkez bankalarının toplantıları; borsa, döviz ve faizde yeni fiyatlamaların oluşmasını sağladı. ECB toplantısından her ne kadar politika değişiklik kararı çıkmazken, toplantı ardından yapılan açıklamada, büyüme ve enflasyona yönelik aşağı yönlü risklere atıfta bulunulması, Eylül toplantısına yönelik tedbir alınacağı izlenimi doğurdu. TCMB ise 2015 Şubat’tan sonra ilk kez faiz indirimine giderek politika faizini 425 baz puan indirdi.

 

31 Temmuz’da ise FED faiz kararı açıklandığında tüm dolar yatırımcıları ekran başında kararı ve adından gelecek olan açıklamaları bekliyordu. FED, yaptığı açıklamada para politikası kararında, politika faiz aralığını 25 baz puan düşürerek, yüzde 2 ila yüzde 2,5 bandına çekti.

 

Bu kararla Fed, 2008’den bu yana ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu. Fed Başkanı Powell; adımın, uzun dönemli, agresif bir faiz indirim döngüsünden ziyade bir seviye ayarlaması olduğunu belirtti.

Doların fiyat seyri

FED’in kararından sonra dolar kuru 5,58 seviyesine kadar çıktı. Sonrasında yeniden 5,56’da dengelendi. Dolar/TL 200 günlük hareketli ortalamasının altında seyrediyor. Kısa vadede de alçalan bir kanal içerisinde bulunuyor. Dolar kurunun uzun vadede 200 günlük ortalamanın altındaki salınımlarının kısa vadeli olduğu görülüyor. Bu nedenle bu seviyelerdeki hareketin geçici olacağı söylenebilir.

Euro/Dolar Paritesi 

EUR/USD paritesi faiz indirimi de dahil pek çok önlemin Eylül toplantısında masada olacağı beklentisi ile yönünü aşağıya çevirerek 1,07 seviyesine geriledi.

BIST 100 Endeksi

BIST100 Endeksi mayıs ayında başlamış olduğu yükseliş trendinde güçlü direnç bölgesine geldi. 103.000 denemesi sonrasında yönünü aşağı çevirdi. Endeks 101.900 seviyesinde. Kısa vadede destek 101.000-100.300 bandı üzerinde. Zayıflamaya rağmen endekste iyimser beklentinin korunduğu gözleniyor. Bu seviye üzerindeki hareketin korunması 105.000-106.000 bölgesine yönelik beklentinin de devamını getirebilir. Kısa vadede ilk direnç 102.800 seviyesinde. 103.500-103.800 seviyelerinin üzerindeki hareket güçlü görünüme geri dönüş anlamına gelebilir.

KURUM TAVSİYELERİNDE ÖNE ÇIKAN HİSSELER

İŞ YATIRIM’IN 43 HİSSE İÇİN AL-SAT-TUT ÖNERİ LİSTESİ

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)