Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

24. Madde’nin hakkı verilmeli

17 Haziran 2013, 00:00 - -

2013 yılı başında yasalaşarak yürürlüğe giren Yeni Sermaye Piyasası Kanunu, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik önemli açılımların olduğu maddelere sahip. Bu önemli maddeler SPK tarafından, tebliğ ve düzenlemelerle daha ergonomik bir yapıya kavuşturulmaya çalışılmaktadır. Ve SPK son derece yoğun bir biçimde, tabir yerinde ise ince işçiliğe girişmiştir. Son derece başarılı bir şekilde yasal zemini rehabilite çalışmalarını sürdürmektedir.
Yeni SP Kanunu’nun getirdiği önemli açılımlardan birisi de 24. Madde’de ele alınan “Ayrılma Hakkı” ilgili maddede: "Önemli nitelikteki işlemlere ilişkin genel kurul toplantısına katılıp da olumsuz oy kullanan ve muhalefet şerhini toplantı tutanağına işleten pay sahipleri, paylarını halka açık ortaklığa satarak ayrılma hakkına sahiptir”. 24. Madde buraya kadar güzel fakat ayrılma hakkının kullanımı anında uygulanacak fiyat için ilgili madde diyorki; ‘Söz konusu önemli nitelikteki işlemin kamuya açıklandığı tarihten önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların ortalaması’ ayrılma hakkının kullanımının fiyatı olur…
Tam bu noktada mevcut fiyat tespit modeli, tasarruf sahiplerinin lehine kanunda yer alan “ayrılma hakkı”nın tam manasıyla amaca hizmet etmesine engel olabilir… Özellikle piyasa dinamiklerine hakim olanların malumu üzere, borsada oluşan fiyatlar çeşitli nedenler ile kısa vadeli süreçlerde gerçeği yansıtmayabiliyor. Asli olarak an itibarı ile bir firmanın hisse başı değerini, defter değeri (muhasebe değeri) yaklaşımıyla ele almak daha rasyonel bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Defter değerinin altında borsa fiyatı olan firmalarımız olduğu düşünülürse, tasarruf sahiplerini korumak adına büyük öneme sahip ayrılma hakkının kullanımında fiyat tespiti için defter değeri modeli amaca hizmet açısından daha uygun model olarak öne çıkıyor…
Ayrılma hakkının ele alındığı maddede bahsi geçen önemli nitelikteki işler ise 23. Madde’de açık bir şekilde belirtilmiştir, hatırlatmak adına aşağıda sıralayalım, bu önemli nitelikteki işleri;
Halka açık firmaların,
- Birleşme, bölünme işlemlerine taraf olması, tür değiştirme veya sona erme kararı alması,
-Mal varlığının tümünü veya önemli bir bölümünü devretmesi veya üzerinde bir ayni hak tesis etmesi veya kiralaması,
-Faaliyet konusunun tümüyle veya önemli ölçüde değişmesi,
-İmtiyaz öngörmesi veya mevcut imtiyazların kapsam veya konusunu değiştirmesi,
-Borsa kotundan çıkması,
Yukarıda sıralanan konulara dair bir genel kurul yapılırsa ve siz genel kurula katılıp olumsuz oy kullanıp, genel kurul tutanağına muhalefet şerhi koyarsanız, “ayrılma hakkı”na sahip olursunuz… Ve ilgili halka açık firma bu hakkı size kullandırmakla mükelleftir. Bizim kanaatimiz ilgili maddenin tam manasıyla amaca hizmet etmesi için ayrılma hakkına dair fiyat tespit modelinin defter değeri modeli olması yönündedir… Kamuya açıklanan son mali tablolar baz alınarak ortaya çıkan defter değeri (muhasebe değeri) makul olacaktır…
Son olarak SPK, 12 Şubat 2013 tarihinde yayınlandığı bültende yapılan bir düzenleme ile; halka açık firmaların yapacağı bedelli sermaye artırımı münasebetiyle sağlayacağı kaynak, mevcut sermayeyi aşacak ise başka bir ifade ile %100’ün üzerinde bir bedelli sermaye artırımı olacaksa ve buradan sağlanacak kaynak, ilişkili taraflara olan ve ortaklığa nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan borçların ödenmesinde kullanılacak olması halinde, ayrılma hakkına giren önemli nitelikteki işlerden sayılacaktır düzenlemesi yapıldı. Ve bahsettiğimiz şartlar oluştuğu takdirde halka açık firma, ortaklara öncelikle ayrılma hakkı verecek ve ardından bedelli sermaye artırımı başvurusu yapacaktır yükümlülüğü getirilmiştir.
Tasarruf sahiplerinin bu haklarını bilip ona göre aksiyon alması, SPK’nın da ayrılma hakkı kullanım fiyatını gözden geçirmesi, 24. Madde’nin hakkıyla amaca hizmet etmesini sağlayacaktır…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster