Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

24. madde devrimi: Ayrılma hakkı

01 Ağustos 2012, 00:00 - -

Değerli okuyucular, bu yazımızda yeni, henüz tasarı halinde olan Sermaye Piyasası Kanun Taslağı’nda 24.madde ile düzenlenen yeni hakkınızdan bahsetmek istiyorum. Bu yeni hakkınız, ilgili kanun maddesinde “ayrılma hakkı” olarak yerini alıyor. Peki, nedir bu “ayrılma hakkı”…
Değerli tasarruf sahipleri, tasarı yasalaşıp yürürlüğe girdikten sonra, hisse senedi sahipliği sıfatı ile ortağı olduğunuz firmaların, önemli nitelikte sayılan maddelerinin gündemde olduğu genel kurul toplantılarına katılır da, bu önemli nitelikteki maddelere ilişkin olumsuz yönde oy kullanıp, genel kurul toplantı tutanağına şerh koyarsanız, ilgili firmaya elinizdeki hisseleri satarak, ortaklıktan ayrılma hakkına sahip olacaksınız. Ve sizin bu talebinizi ilgili firma karşılayarak, elinizdeki hisseleri almakla yükümlü olacak.
Bu arada önemli nitelikli işlemleri ana hatları ile; firmanın birleşme, devralma, esas faaliyet konusu değişikliği, borsa kotundan çıkma şeklinde sıralayabiliriz, ilgili kanun maddesine atfen.
Şimdi akıllara şu yönde bir soru gelmesi gayet doğal; “Arkadaş biz hisselerimizi borsada satarız ne gerek var?” diyebilirsiniz. Fakat sığ hisselerde, her zaman elinizde bulunan hisseleri aynı fiyatlar düzeyinde satabilme imkanınız bulunamayabilir. İlgili kanun maddesi de, elinde hisseleri olan orta ve küçük ölçekli yatırımcıları korumak adına ele alınmıştır.
Burada, ilgili kanun maddesinin uygulanması esnasında ortaya çıkabilecek en önemli konu, ”ayrılma hakkı”nı kullanmak isteyen ortağa ödeme yapılırken esas alınacak hisse başı fiyattır. İlgili kanun maddesi fiyat konusunda şu ifadeyi kullanmıştır: “Sermaye Piyasası Kurulu’na konunun hızla çözülüp, sağlıklı bir şekilde işlemesi için düzenleme yetkisi veriyor…”
“Ayrılma hakkı”nı kullanmak isteyen ortağa ödenecek hisse başı fiyatta, eğer son 30 günlük borsa fiyatının ortalaması modeli belirlenirse bu modelin, orta ve küçük ölçekli tasarruf sahibinin lehine olmadığı durumlar yaşanabilir. Konuyu biraz açmak isterim; bildiğiniz gibi fiyat mekanizmasının sağlıklı işlemesini sağlayan en önemli unsur, ilgili firmanın temettü ödeme geleneğinin olup olmamasıdır. Dolayısı ile temettü ödemeyen veya ödeyemeyen firmaların borsa da oluşan fiyatları zaman zaman defter değerinin (muhasebe değeri) altında olabilmektedir ve buna örnek teşkil edecek azımsanmayacak sayıda firma borsa da işlem görmektedir.
Hal böyle olunca, temettü verimi olmayan, defter değeri altında işlem gören firmalar da, “ayrılma hakkı”nı kullanacak ortakların zarara uğramaması için, fiyat belirlenirken defter değeri modeli uygulaması daha sağlıklı olacaktır ve amaca hizmet ederek, ilgili kanun gerçekten azınlık haklarını koruyabilecektir.
Gelecek yazımız, yeni kanunun önemli bir maddesinin detaylarına ilişkin olacak…
[email protected]
twitter: @arfunvr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)