Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

2021’in ilk haftasındaki piyasa hareketleri

11 Ocak 2021, 10:25 - -

Piyasalar 2021 yılının ilk haftasına olumlu başladı. Kasım ayında ekonomi yönetiminin değişmesi ve 24 Aralık’ta gerçekleşen 200 baz puanlık faiz artırımı sonrasında faizin 17 seviyesine yükselmesi kurlarda gevşemeyi getirirken borsada alımları güçlendirdi. BIST 100 Endeksi 1.542 seviyesine kadar yükseldi. BIST 30 hisselerine gelen alımlar endeksi yukarı taşıyor.


BIST 100 ENDEKSİ TL BAZINDA YENİ REKOR KIRDI

Borsadaki işlem hacimlerine bakıldığında son bir yılda ortalama 29 milyar TL’lik işlem hacmi gerçekleşirken yılbaşından bu yana hacmin 40 milyar TL’nin üzerine çıktığı görülüyor. Yükselişin güçlü olduğu dikkat çekiyor.  

YÜKSELİŞİ DESTEKLEYEN ÜÇ UNSUR

1- Dip seviyeler bir öncekinin üzerinde oluşuyor.

2- Endeks ortalamaların üzerinde hareket ediyor.

3- Hacim son üç gündür yükselişte.

SINIRLAMALARIN KALKMASI KURU GERİLETTİ

Ekonomi yönetiminin değişmesi ve yabancılara getirilen kısıtlamaların kalkması sonrasında faizler de artınca yabancı yeniden TL varlıklardaki işlemlerini artırmaya başladı ve yurtiçine sıcak para akışı yaşandı. Bu da kuru geriletti. Dolar kuru 8,58’den başladığı düşüşle 7,2406’ya kadar geriledi. Bütün yabancı raporlarında kurun gerilemeye devam edeceği beklentisi var. Ancak kar marjının önemli olduğu ve kurdaki olası düşüşlerde yerlilerin alımda olduğu göz ardı edilmemeli. Düşüşlerde TCMB’de rezervlerini güçlendirme çabası içerisinde olacaktır.

BORSA ENDEKSİ YILIN İLK HAFTASINDA TL BAZINDA YENİ ZİRVEDE

TARİHSEL F/K ORTALAMALARINA GÖRE İSKONTOLU BORSA 30 ŞİRKETLERİ

Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde Borsa 30 hisseleri tarihsel F/K ortalamalarına göre hala ucuz. Bu nedenle yabancıların alımlarının artması halinde bu hisselerde yükselişin devam etmesi beklenebilir.

TARİHSEL F/K ORTALAMALARINA GÖRE PRİMLİ BORSA 30 ŞİRKETLERİ

TARİHSEL F/K ORTALAMALARININ ALTINDA İŞLEM GÖREN TÜM BORSA ŞİRKETLERİ

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)