Gizmen Nalbantlı [email protected] Gizmen Nalbantlı

2018'de Borsa ve Dolar'da bizi neler bekliyor?

25 Aralık 2017, 07:34 - -

2017 yılı 2016’da olduğu gibi siyasi gelişmelerin gündemi oluşturduğu bir yıl oldu. Hem yurt içinde hem de yurtdışında siyasi gelişmeler para birimlerini etkiledi. Amerika’dan Avrupa’ya, Türkiye’den Venezuella’ya çoğu ülkede seçim, siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler ekonomiden daha çok konuşuldu.

FED, 3 faiz artışı ile yılı kapatırken, Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemeden çıkış stratejisini oluşturmaya başladı. Dünyada artan büyüme, ticaret hacimindeki artış ve düşük faizlerin devam etmesi borsalara yaradı. ABD’de borsaları için son tetikleyici ise Trump’ın vergi reformu oldu.

2018’i değerlendirirken siyasi ve jeopolitik risklerin göz önünde bulunması gerektiğini belirtip ekonomi tarafında neler olabilir onlara geçelim.

Dolar deyince akla FED geldiğinden FED’in 2018 yılında yapacağı faiz artışları kur üzerinde etkili olacak. Vergi reformu sonrası ekonominin ısınması ve enflasyonun artması FED’in 4 faiz artışı yapabileceği senaryosunu ortaya koyuyor. FED tarafında en büyük risk enflasyon olacak.

Düşük faiz ve yüksek büyüme senaryosunun devam etmesi piyasalar için pozitif olacak. FED’in faiz artışının hızlanması ve ECB’nin FED’e uyması piyasları zora sokacaktır.

İçeride en büyük risk düşük büyüme olacak. KGF ile gelen rakamlar işsizlik verisine yansımıyor. Yüksek enflasyonun kur etkisiyle beklenen kadar düşmemesi, satın alma gücünü azaltarak özel tüketimi azaltabilir. Mali teşviklerden sürdürülebilir olmadığından büyüme tarafında beklenenden zayıf bir yıl geçirme olasılığımız yüksek.

FED’in 4 faiz artışı yaptığı, jeopolitik risklerin arttığı ve büyümenin yavaşlağı senaryo 2018 için en kötüsü olur. Yüksek faiz riskini de unutmayalım.

Siyasi gelişmelerin yatıştığı, FED’in enflasyondaki zayıflık ile istediği faiz artışlarını yapamadığı, enflasyonda beklenen düşüşün gerçekleştiği ve büyümenin %5’in üzerinde geldiği senaryo iyimser ve TL pozitif olur.

Global sermaye akımlarının 2017’de olduğu gibi destekleyici olması beklense de, ABD ve Avrupa’da faizlerin yükselişe devam edeceği bir yıl yaşayacağız. Teknik olarak faizlerin yukarı gitmesi de muhtemel gözüküyor.

Siyasi gerilimlerin azaldığı ve sermaye akımlarının süreceği senaryoda Bist tarafı 120 bini görebilir.  Bütün gelişmelerin desteklediği en olumlu senaryoda 134 bin teknik olarak yeni zirve gibi duruyor. En kötü senaryoda ise 88-93 bin bölgesi aşağıda gözüküyor.

2018 yıl sonu kur tahminim 4.20. Yıl içinde en düşük 3.50 seviyesini düşünüyorum. Uzun vadeli trend desteği. Burası kırılırsa zaten herşey çok güzel demektir. Yukarıda da yıl içinde 4.40-4.50 bölgesi kötü senaryoya göre görülebilir.

Herkesin yeni yılını kutlar hem ülkemiz hem de bütün halkımız için sağlıklı, mutlu ve barış dolu bir yıl dilerim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)