Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

2012 yılında Sermaye Piyasası’nın nimetlerinden kim, ne kadar faydalandı?

07 Ocak 2013, 00:00 - -

Değerli okurlar hepinizin bildiği gibi Sermaye Piyasaları’ndan ana hatları ile iki türlü faydalanma şekli vardır; bunlardan birisi ortaklık hakkı sağlayan menkul kıymetler vasıtası ile olur, diğeri ise borç-alacak ilişkisi doğuran borçlanma ürünleri ile…
2012 yılı bütününde, Sermaye Piyasaları’nda fon fazlası olanlar ile fon talebi olanların buluşması, son derece çarpıcı rakamları ortaya çıkardı. Bu rakamları sizler ile paylaşmak isterim ki, Sermaye Piyasaları’nı sadece hisse senetleri olarak algılamanın son derece yanlış olduğunu teyit edelim…
2012 yılında yapılan yeni firmaların hisse senedi halka arzları toplamı 5 milyar TL’nin biraz üzerinde, ilginç olan ise hali hazırda işlem gören firmaların nakit sermaye artırımları toplamı 2012 yılında 6,5 milyar TL’ye yakın. Buradaki çarpıcı gerçek ise, 2012 yılında ilk defa halka arz edilen firmaların sağladığı kaynağın daha fazlasını, mevcut halka açık firmalar nakit (bedelli) sermaye artırımı yoluyla piyasadan sağlamış.
Sonuç olarak 2012 yılında, bedelli sermaye artırımları toplamı, yeni halka arz toplamından daha fazla. Halka arz seferberliği değil ama bedelli sermaye artırımı seferberliği daha fazla fon toplamış…
Şimdi yazımızın başında belirttiğim gibi Sermaye Piyasaları’nda bir de borçlanma enstrümanları var. 2012 yılında borçlanma araçları vasıtası ile toplam 67 milyar TL’nin üzerinde bir kaynak toplanmış. Ve ilginçtir ki, toplanan yaklaşık 67 milyar TL’nin 62 milyar TL’sini, banka ve finans kesimi toplamış. Reel sektör firmaları ise 5 milyar TL gibi bir pay almış. Açıkçası değişen bir şey yok, borçlanma enstrümanlarında da hisse senetleri piyasasında olduğu gibi pastanın büyüğü, banka ve finans şirketlerinin olmuş. Reel sektör sermaye piyasasının nimetlerinden küçük pay almaya devam etmiş.
2012 yılının toplamında bazı karşılaştırmalar yapacak olursak, Sermaye Piyasaları’nın borçlanma araçları bacağı 67 milyar TL toplamış, ortaklık hakkı sağlayan pay piyasasının (hisse piyasası), yeni halka arzlar ve sermaye artırımları toplamının 11,5 milyar olduğu düşünülürse, borçlanma piyasası hisse piyasasını 6’ya katlamış durumda…
(Kaynak: spk.gov.tr)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster