Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

200 Günlük Hareketli Ortalamaya göre “güçlü” ve “zayıf” BIST 30 hisseleri

18 Eylül 2018, 10:54 - -

Genelde 200 günlük ortalama piyasanın uzun dönemli trendi kabul edilir ve hisse senedi 200 günlük ortalamanın üzerinde ise alınır, 200 günlük ortalamanın altında ise satılır.
Borsada hisselerin fiyatlarını takip etmek için birçok indikatör ve gösterge kullanılıyor. Bu indikatör ve göstergelerden sık kullanılanlarından bir tanesi de “Hareketli Ortalama” lardır.
Hareketli Ortalama Nedir?
Teknik analizde sıkça kullanılan hareketli ortalama trendlerin takibi açısından yatırımcıların kullandığı önemli bir göstergedir. Hareketli ortalamalar geçmiş fiyatlara dayalı bir gösterge olduğu için gecikmeli olan bir göstergedir ve fiyatların nereye gideceği hakkında bir yol göstermekten ziyade, fiyatların mevcut yönünü göstermektedir.
Hareketli ortalamalar ile analiz yapan yatırımcılar yatırım tercihlerine göre hareketli ortalama hesaplamalarını ayarlayabilirler. Örneğin kısa vadeli alım satım yapan yatırımcılar genellikle 7 günlük hareketli ortalamaları baz alırken orta vadeli yatırım düşünen yatırımcılar 20-50 günlük hareketli ortalamaları baz alırlar. Uzun vadeli yatırım düşünen ve trend hareketlerini izleyen yatırımcılar ise genellikle 200 günlük hareketli ortalamaları kullanırlar.
Fiyatların 200 günlük hareketli ortalamaları aşağı yada yukarı kestiği yerler olası trend başlangıçları olarak kabul edilir.

BIST 30 grafiğinde 200 günlük hareketli ortalamayı incelediğimizde, BIST 30 endeksinin Mayıs 2016 ile Ocak 2017 tarihleri arasında ortalamaya yakın hareket ettiği görülüyor. 2017 yılının ilk günlerinden itibaren ise yukarı yönlü sert bir hareket yapan endeks yükseliş trendine başlıyor ve Nisan 2018’e kadar 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde hareket ediyor.
Nisan 2018’de 200 günlük hareketli ortalamasını aşağı yönlü kesen BIST 30 endeksi bu tarihten itibaren 200 günlük hareketli ortalamasının altında kalmaya devam ediyor.

200 Günlük Hareketli Ortalamasının Üzerinde Olan BIST 30 Hisseleri

200 Günlük Hareketli Ortalamasının üzerinde olan BIST 30 hisselerini incelediğimizde 200 günlük hareketli ortalamasının en fazla üzerinde olan şirket Tüpraş olarak karşımıza çıkıyor. Tüpraş’ı Şok Marketler ile Tav Havalimanları takip ederken Enerjisa Enerji, BİM Mağazaları, Tekfen Holding, Koza Altın, Soda Sanayi, Türk Hava Yolları, Şişe Cam, Ereğli Demir Çelik, Koç Holding, Kardemir(D) ve Doğan Holding 200 günlük hareketli ortalamalarının altında olan diğer BIST 30 hisseleri.

200 Günlük Hareketli Ortalamasının Altında Olan BIST 30 Hisseleri

200 Günlük hareketli ortalamasının altında olan BIST 30 hisseleri incelediğimizde ise 16 hisse karşımıza çıkıyor. 17 Eylül 2018 kapanış verilerine göre 200 günlük hareketli ortalamasının en fazla altında olan şirket Pegasus oluyor. Pegasus’u Tofaş Otomobil Fabrikaları ile Arçelik takip ediyor. Garanti Bankası, Akbank, Sabancı Holding, Vakıflar Bankası, Aselsan, Türk Telekom, Halk Bankası, Turkcell, İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası, Koza Madencilik, Emlak Konut GMYO ve Petkim 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde olan diğer BIST 30 hisseleri.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ27 Ekim 2018 21:02

    MARKA PATRONU MİNE TOZLU HİSSE ALIMI YAPACAGIM DEYİP SATIŞ YAPARAK YATIRIMCIYI SOYMUŞDUR AYRICA SÜREKLİ YALAN HABERLERE KARŞI SPK HESAP SORMALI.