SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

SORU : Taşınma işlemin sonlanması ve yaz aylarında yolcu kapasitesinin artması THYAO’yu nasıl etkiler? Gönderen : Murat Buzlu25.03.2019, 21:01

Türk Hava Yolları, son bir yıldır arada yukarı ataklarda bulunsa da aşağı yönlü eğimini henüz değiştirebilmiş değil. Şüphesiz bunda yabancı işlemlerinin yönelimi önemli bir etken. Geçmiş takas verileri takip edildiğinde 2018 yılında şirketin kârlı bir yapıya sahip olmasına rağmen yabancı yatırımcının satış ağırlıklı işlemleri öne çıktı. Yabancılar, 2018’de net 74 milyon dolar tutarında satış gerçekleştirdi. 2019’un ilk iki ayında ise bu tutar net 231,9 milyon dolara yükseldi. Yabancı işlemleri yakından takip edildiğinde düzenli bir satış eğiliminden ziyade bir ay içinde yüksek miktarlı satışlar ardından gelen aylarda ise alımlar şeklinde devam edebiliyor. Ancak bu yılın ilk iki ayında yüksek satışlar hissenin değerinin gerilemesinde etkili oldu. Yılın iki ayındaki satışların ardından halka açık kısım içindeki yabancı payı yaklaşık 11 puan geriledi. Yılın ilk günü yabancı payı yüzde 59,90 seviyesindeyken bu oran 11 Mart 2019 günü yüzde 48,38’e gerildi. Öte yandan şirket 21 Mart 2013 günü yaptığı açıklamayla sermayesinin yüzde 49’unu elinde bulunduran Türkiye Varlık Fonu’ndaki şirket paylarının yabancı bir havayolu şirketine satılmasının söz konusu olmadığını dile getirirken konuyla ilgili haberlerin asılsız olduğunu belirti. Tüm bunlardan ayrı olarak hemen belirtmek gerekir ki havacılık sektöründe yaz aylarında artan turistik faaliyetlere bağlı yolcu sayısının da artması doğaldır. Mevsimsel artışın yanı sıra İstanbul Havalimanın devreye girmesiyle birlikte artan kapasiteye bağlı yolcu sayısındaki artışın geçmiş yıllara göre daha fazla olması gündeme gelebilecektir. Bunun ise şirketin gelir ve kârına olumlu yönde bir yansıması olabilecektir. Diğer taraftan yabancı satışlarının durmasıyla birlikte hissede gözlenen düşüşün yönünü yukarı çevirmesi mümkün olabilecektir.

TURK HAVA YOLLARI THYAO

Alış0,00

Satış297,75

Gün İçi En Düşük283,50

Gün İçi En Yüksek297,50

PD/DD1,20

FK5,24

Fiyat297,75

Değişim5,31%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI